ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπουτάρης: Δεν είμαι γουρούνι όρθιο, έχω ευαισθησίες -Μύλος στο δημοτικό συμβούλιο για την κακοκαιρία

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη χιονόπτωση της περασμένης εβδομάδας, τις ακινητοποιημένες αλατιέρες και τον τρόπο που αντέδρασε η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ.Μπουτάρης στην τοποθέτησή του ανέλυσε τα γεγονότα με τις αλατιέρες και την καθυστέρηση να βγουν στους δρόμους υποστηρίζοντας πως “αυτό που ζήτησαν οι συμπολίτες μας ήταν να ρίξουμε το αλάτι στην ώρα του. Και αλάτι όμως να ρίχναμε θα υπήρχε η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχουμε μια σχετική ευθύνη”.

“Ότι υπάρχουν ευθύνες, πιθανότατα υπάρχουν. Έδωσα εντολή στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου να κινήσει τις διαδικασίες και να δει εάν αξίζει τον κόπο να κάνουμε ΕΔΕ. Μας πρόλαβε ο εισαγγελέας για το τεράστιο κομφούζιο που δημιουργήθηκε”, υποστήριξε ο δήμαρχος.

Συμπλήρωσε πως “το πάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα” και πως θα πρέπει “ως διοίκηση να δούμε που κάναμε λάθος στις διαδικασίες αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων”.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρότεινε να υπάρξουν μειώσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, του νερού και του ρεύματος για τα χιλιάδες νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν τις ημέρες του έντονου παγετού.

Καλαφάτης: Εστω και τώρα να ζητήσει συγνώμη

Να ζητήσει ο δήμαρχος ειλικρινά συγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την καθυστερημένη αντίδραση της διοίκησης του στα καιρικά φαινόμενα απαίτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

“Έστω και τώρα ζήτα μια συγνώμη, χωρίς αστερίσκους, προαπαιτούμενα και εισαγωγικά. Δείξε ότι διοικείς τους πολιτικούς σου υφισταμένους και δεν διοικείσαι από αυτούς. Κάνε δεκτές τις παραιτήσεις ή απέπεμψε τους πολιτικά υπεύθυνους. Ευθύνη έχεις, απόδειξε ότι έχεις και ευθιξία. Γιατί αν περιμένεις να τους αντικαταστήσεις απλώς στις επερχόμενες αλλαγές που θα κάνεις ούτως ή άλλως, απλώς κοροϊδεύεις τους συμπολίτες μας”, υποστήριξε ο κ.Καλαφάτης.

Ο επικεφαλής των “Εντάξει” πρόσθεσε πως “διαφορετικά θα είσαι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που κέρδισε το χαρακτηρισμό του επίτιμου δημάρχου. Και μάλιστα όντας εν ενεργεία”.

Ο κ.Καλαφάτης σημείωσε ακόμη “το ξεγύμνωμα της διοίκησης Μπουτάρη έγινε κυρίως μετά την παταγώδη αποτυχία της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας. Αποκαλύπτεται στους Θεσσαλονικείς ότι πρόκειται περί μιας ανίκανης, ανεπαρκούς και αξιοθρήνητης διοίκησης. Μιας διοίκησης που δεν αξίζει στους Θεσσαλονικείς”.

Η απάντηση στο «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας» του Μπουτάρη

Τη δήλωση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, πως «ντρέπομαι που είμαι Ελληνας όταν πηγαίνω ταξίδια στο εξωτερικό», σχολίασε ο Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Είπε λοιπόν ο δήμαρχος ότι ντρέπεται που είναι ‘Ελληνας. Αν έχει συναίσθηση των λεγόμενών του, όταν λέει αυτές τις κουβέντες έχοντας την ιδιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι τραγικό. Αν δεν έχει συναίσθηση είναι ακόμη τραγικότερο. ‘Οσον αφορά εμένα, να ξέρει όλος ο κόσμος ότι αισθάνομαι περήφανος που είμαι ‘Ελληνας. Είμαι υπερήφανος για τους χιλιάδες ‘Ελληνες που μεγαλουργούν, τα δύσκολα αυτά χρόνια και δίνουν μάχες με μοναδική αξιοπρέπεια»είπε ο κ.Καλαφάτης.

Ο δήμαρχος, απαντώντας στον επικεφαλής των «Εντάξει», για όσα του καταλόγισε είπε πως «δεν είπα ντρέπομαι που είμαι ‘Ελληνας. Είπα πως όταν πηγαίνω στο εξωτερικό αισθάνομαι ντροπή που είμαι Ελληνας. Σε κοιτάνε με περιφρόνηση και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κατάστασης. Είμαστε αναξιόπιστοι, ανίκανοι και αυτό με λυπεί αφόρητα».΄

Μπουτάρης: Δεν είμαι γουρούνιο όρθιο, έχω ευαισθησίες

“Ζήτησα συγνώμη. Με μια συγνώμη δεν αλλάζει η ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτοί θα αποφασίσουν εάν μου δίνουν συγχώρεση ή όχι στις εκλογές. Εάν σ’ αυτό το περιστατικό είχε ευθύνη ο δήμαρχος”, είπε στη δευτερολογία του ο κ.Μπουτάρης.

“Εάν θεωρείται ότι είμαι γουρούνι όρθιο και δεν λυπήθηκα μέσα μου, σας λέω ότι δεν είμαι. ‘Έχω ευαισθησίες που δεν μπορείς να φανταστείς”, πρόσθεσε ο δήμαρχος, απευθυνόμενος προς τον κ.Καλαφάτη.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις υπόλοιπες παρατάξεις

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”, έκανε λόγο για “έλλειψη προετοιμασίας και πολιτική προστασία που δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Να υπάρξει ταπεινή συγνώμη στους συμπολίτες για την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε”.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, δήλωσε πως “μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, σήμερα είναι τα χιόνια, μετά τα σχολεία και στη συνέχεια κάτι άλλο να συζητάμε για τη διοίκηση”, ενώ ο Μάκης Στεργίου από τη “Συμμαχία Πολιτών” είπε πως “δεν έχει ευθύνη κανείς μόνο ο καιρός”.

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις “Γειτονιές σε Δράση” ζήτησε “προσωποποίηση των ευθυνών”, ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από το “Μένουμε Θεσσαλονίκη” αναρωτήθηκε “Υπάρχει οργανωτικό σχέδιο; Εάν δεν υπάρχει στο δήμο να το κάνουμε σήμερα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ