Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:20
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην 3η θέση της ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη η Ελλάδα – Μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου






Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη τιμή βενζίνης, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων στις 9 Ιανουαρίου, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας (1,545 ευρώ ανά λίτρο) είναι το 3ο υψηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη και αισθητά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στα 1,379 ευρώ.

Η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη βενζίνη να πωλείται μόλις 0,5 σεντ ακριβότερα (1,550 ευρώ) ανά λίτρο. Λιγότερα από 3 σεντ μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,573 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,545 ευρώ ανά λίτρο, που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή – με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Ο νόμος Ηρακλείου (1,604 ευρώ), ο νόμος Δωδεκανήσου (1,689 ευρώ) και ο νομός Κυκλάδων (1,759 ευρώ), είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Το ύψος της μέσης πανελλαδικής τιμής «μεταφράζεται» σε άνοδο κατά 3,2% από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου η αντίστοιχη τιμή ήταν 1,497 ευρώ ανά λίτρο. Αν και η αύξηση προκλήθηκε και από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στο διάστημα που μεσολάβησε, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η αύξηση του ΕΦΚ.

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, που τέθηκε επίσης σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.