ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων απειλούν οι αγρότες

Πάνω από 15.000 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου όλης της χώρας με τα καταγεγραμμένα μπλόκα να ξεπερνούν τα 50. Το μεγαλύτερο από αυτά με 3.000 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια και το μικρότερο με 300 τρακτέρ στο Κιλκίς.

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι αντιπροσωπείες από την πλειονότητα των μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα συναντώνται στα Τέμπη, προκειμένου να χαραχθεί μία κοινή γραμμή με τη στάση των αγροτών από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να σκληραίνει ημέρα με την ημέρα.

Στο πλαίσιο της μαζικής αυτής σύσκεψης των αγροτών η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πειραιώς-Aθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου απαγορεύεται από τις 12.00 η κυκλοφορία όλων των οχημάτων για όση ώρα κριθεί απαραίτητο.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δρόμοι θα κλείνουν και θα ανοίγουν για μερικές ώρες σε διάφορα σημεία, όμως, από την ερχόμενη Δευτέρα οι αγρότες αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στις Μικροθήβες – Κλειστή η ΠΑΘΕ από Βελεστίνο

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες της Μαγνησίας ενισχύουν τα μπλόκα τους στον οδικό κόμβο των Μικροθηβών, με νέες αφίξεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων από τα χωριά της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, στον κόμβο Μικροθηβών, βρίσκονται περίπου 600 τρακτέρ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών) που έχουν σταθμεύσει στα δεξιά του δρόμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά ο αυτοκινητόδρομος έχει αποκλεισθεί από χθες το απόγευμα, αφού έχουν σταθμεύσει πάνω στη γέφυρα γεωργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μέσω παραδρόμων στην περιοχή, αλλά κυρίως μέσω Βόλου.

Η προσέλευση αγροτών με τα μηχανήματά τους συνεχίζεται και σήμερα, και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θεωρούν ότι θα είναι η χαριστική βολή του κλάδου.

Στη Μαγνησία, κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ από το Βελεστίνο μέχρι και τον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας.

Στη μεγάλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Τέμπη, οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν να κόψουν τη χώρα στα δύο μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει τις αλλαγές που σχεδιάζει σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Όπως τονίζουν στο protothema.gr εκπρόσωποι από διάφορους αγροτικούς συνεταιρισμούς ανά την ελληνική επικράτεια οι χθεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, δεν έπεισαν κανέναν.

Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα – Ακόμη και πολυήμερος αποκλεισμός στα σχέδιά τους

Μάλιστα, ο αγρότες ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει δράση και να δεχτεί να τους ακούσει από κοντά. Εάν αυτό δε συμβεί και τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αποσυρθούν, στις κινητοποιήσεις τους θα περιλαμβάνεται μέχρι και πολυήμερη αποκοπή του εθνικού οδικού δικτύου, γεγονός που θα παραλύσει τα πάντα στη χώρα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

«Οι υπουργοί ήταν τραγικοί. Δεν έπεισαν κανέναν. Ο κόσμος που είναι έξω είναι σαλταρισμένος. Οι αγρότες που ζουν από αυτό το επάγγελμα και μόνο είναι 248.000 και 163.000 είναι οι συνταξιούχοι. Το νούμερο που λέει η κυβέρνηση για 1.250.000 είναι όσοι δηλώνουν αγρότες. Ο γιατρός που δηλώνει και στρέμματα, ο δικηγόρος κι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά με εμάς που έχουμε ένα μικρό εισόδημα μόνο από τα αγροτικά. Τα νούμερα που λένε είναι ψεύτικα. Δουλεύουν τον κόσμο στην κυριολεξία», τόνισε στο protothema.gr ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

«Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία. Από Δευτέρα θα αλλάξει το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα. Δε θα κλείνουμε και θα ανοίγουμε τους δρόμους. Πρέπει ο πρωθυπουργός να μην αμολάει τους υπουργούς του που κάθε ημέρα αλλάζουν και προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο. Δε μπορεί να αποδώσει ο αγροτικός κόσμος, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτά τα νούμερα που θέλουν να εισπράξουν. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», πρόσθεσε.

Όπως, μάλιστα, επισήμανε στο protothema.gr o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής, «εάν η κυβέρνηση δεν καταλάβει και δεν αποσύρει αυτά που σχεδιάζει, μέσα στα επόμενα βήματά μας θα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα μαζί με τα μηχανήματά μας. Σκληραίνουμε σιγά-σιγά τη στάση μας. Καταρχάς θα προχωρήσουν κάποια μπλοκ σε οριστικό κλείσιμο δρόμων. Η κάθοδός μας στην Αθήνα θα είναι το τελειωτικό μας χτύπημα κι εάν δεν τα αποσύρουν θα γυρίσουμε στα μπλόκα. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας».

«Ακούσαμε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Αυτός ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Περιμένουμε η κυβέρνηση ή να πάρει πίσω τα μέτρα ή εάν δε μπορεί να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να κατεβάσει το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό. Εάν το κάνει αυτό θα κλείσουν τα σπίτια μας», σημείωσε, παράλληλα, ο κ. Στέργιος Λίτος, πρόεδρος των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών.

«Αυτό που είπε ο υπουργός ότι από το 2008 έχουμε πάρει όλα τα χρήματα είναι ψέματα. Μας χρωστά πολλά χρήματα η κυβέρνηση. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και χρόνια από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους. Υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες και βγαίνουν και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να βάλουν απέναντί μας τις άλλες κοινωνικές τάξεις. Πετρέλαια μας χρωστάνε από το 2013. Στο νομό Σερρών πρόπερσι είχαμε ένα τεράστιο χαλάζι και πέρυσι μία καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ για αποζημιώσεις. Τα χρήματα που βγάζουμε δε μας φτάνουν για να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας. Όλοι χρωστάμε από εδώ και από εκεί. Θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Εάν κάνουμε πίσω, καταστρεφόμαστε», τόνισε, ακόμη.

Οι πρώτες αποδοκιμασίες βουλευτών-Ξεχειλίζει από οργή ο αγροτικός κόσμος 

Οι μηχανές των τρακτέρ φαίνεται πως έχουν ζεσταθεί για τα καλά και η ατμόσφαιρα δείχνει να μυρίζει μπαρούτι… Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους κι η κυβέρνηση να υποχωρήσει. Το κλίμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας είναι διάχυτο σε όλο τον αγροτικό κόσμο, ενώ χθες, μεταξύ άλλων, αγρότες έκαψαν και πέταξαν αβγά σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα «έψαλαν» σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πιο αναλυτικά, στις Σέρρες, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής αγρότες της περιοχής κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία των βουλευτών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και Αφροδίτη Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ). Οι αγρότες ζήτησαν να συναντηθούν μαζί τους, αλλά οι βουλευτές έλειπαν από τα γραφεία τους με αποτέλεσμα να πετάξουν αβγά στην είσοδό τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έβαλαν φωτιά στις σημαίες του κόμματος και στις αφίσες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πετώντας και πάλι αβγά.

Και μπορεί οι κυρίες Κόλλια-Τσαρουχά και Σταμπούλη να έλειπαν από τα γραφεία τους και να μην ήρθαν αντιμέτωπες με τους αγρότες, ωστόσο, σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση βρέθηκαν, επίσης την Παρασκευή, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόλις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» στην Καστοριά. Ο Μίμης Δημητριάδης βουλευτής Κοζάνης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτής Καστοριάς, συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των συγκεντρωμένων αγροτών, οι οποίοι ζητούσαν σαφείς απαντήσεις στα προβλήματα που τους δημιουργεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Οι βουλευτές δεν ικανοποίησαν τους αγρότες με τις απαντήσεις που έδωσαν κι έτσι τα… άκουσαν από τους συγκεντρωμένους. Οι αγρότες κι οι εκπρόσωποί τους δεν έκρυψαν την οργή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά και στους δύο βουλευτές τα εξής: «Λέτε ψέματα και μας δουλεύετε».

Μάλιστα, λίγο αργότερα, όταν κατάφεραν να βγουν στα σκαλιά της αίθουσας αφίξεων του αεροδρομίου, και προσπαθώντας μέσω μιας ντουντούκας να τους πείσουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης για διάλογο, οι αγρότες αποδοκίμασαν έντονα τους δύο βουλευτές.

Στην Πάτρα, από την άλλη, οι αγρότες εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση, κηρύσσοντας ανεπιθύμητο τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, ενώ στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, αποκλείοντας την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, μετέτρεψαν τον κ. Τσίπρα σε… τζιχαντιστή. Κι όμως, οι αγρότες παρομοίασαν την κατάσταση που βιώνουν με τα δεινά των αιχμαλώτων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας βάλει στη θέση των σκληρών εκτελεστών ως επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αλλά και τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Αποστόλου.