ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετέωρο κόμμα οι ΑΝΕΛ -Συνεδριάζουν για να διαγράψουν τον Παπαχριστόπουλο

Μέσα σε θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα, συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Συγκρατημένο το κλίμα, ο ΠΑΟΚ και το ισχίο του Ζουράρι

Ο πρόεδρος τον ΑΝΕΛ μόλις είδε τον κ.Παπαχριστόπουλο είπε «καλώς τον», με τον τελευταίο πάντως να είναι αμίλητος.

Ο πιο ομιλητικός από όλους ήταν η μετεγγραφή των ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος φρόντισε την προηγούμενη εβδομάδα να στρέψει τα φώτα πάνω του με την περίφημη ατάκα  για την γκαζόζα. Ο κ. Φωκάς χθες είδε την ομάδα του τον ΠΑΟΚ να χάνει και μάλιστα με ανατροπή του σκορ από τον Πανιώνιο για το κύπελλο Ελλάδος και μιλούσε μόνο για το παιχνίδι.

Ενα μικρό διάλογο είχαν ο Πάνος Καμμένος και ο Κώστας Ζουράρις. Ο βουλευτής είπε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πως ακόμα πονάει το πόδι του, με τον κ. Καμμένο να τον προτρέπει να πάει στο Ναυτικό Νοσοκομείο και να κάνει θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.

Θα κληθούν να αποφασίσουν την τύχη Παπαχριστόπουλου

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ενώπιον της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν τελικά θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του μέχρι αύριο, όπως είχε πει την τελευταία φορά που έδωσε μια ακόμη διορία στον εαυτό του, ή για μια ακόμη φορά θα πάρει πίσω την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έδωσε μία μικρή παράταση στην παραίτησή του, έως αύριο Παρασκευή, προκειμένου να ψηφίσει πρώτα υπέρ της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», είχε δηλώσει ο κ. Παπαχριστόπουλος την περασμένη Παρασκευή. «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου, προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να αποδείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο στο κόμμα του.

Σήμερα η ετυμηγορία για την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να παραδοθεί και η «ετυμηγορία» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ εάν μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με το ισχύον άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής που επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης, παρότι ο κ.Καμμένος έχει έξι βουλευτές αυτή τη στιγμή και στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μένει τυπικά με πέντε βουλευτές, η ΚΟ του διαλύεται. Και αυτό γιατί ένας εκ των πέντε είναι ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος έχει εκλεγεί στη Βουλή με την Ενωση Κεντρώων (ακολούθως ανεξαρτητοποιήθηκε και πριν λίγες ημέρες πήρε μεταγραφή στους ΑΝΕΛ).

Και αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα του, πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ και έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι ο κ. Καμμένος, εξαιτίας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, θα μείνει με λιγότερους από 4 εκλεγμένους με τους ΑΝΕΛ βουλευτές και η ΚΟ θα διαλυθεί, χάνοντας τα περισσότερα προνόμια.

Ωστόσο, ήδη από την περασμένη Παρασκευή επιχειρείται διάσωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού.

Αρχικά επιχειρήθηκε με αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και ύστερα από την επιστολή του πρωθυπουργού στον Νίκο Βούτση στην οποία ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο γιατί παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος εφευρέθηκε ένα άλλο… τρικ για τη διάσωση του πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα: Το θέμα παρεπέμφθηκε στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ο Κανονισμός. Ο κ. Καμμένος έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα με το πώς κατά την άποψή του έπρεπε να ερμηνεύεται ο Κανονισμός.

 

Πηγή: iefimerida.gr