Τοπικά

Μαζική η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο

Με τη μαζική συμμετοχή εργατών και νεολαίας σφραγίστηκε η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο, ενώ από νωρίς το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τρίτη μέρα έδωσαν τη μάχη της απεργιακής φρουράς στο λιμάνι. Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Γιάννα Παπαδημητρίου πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου και ο Μάνθος Κοντάκης εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΠΑΜΕ3

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγ. Νικολάου όπου την περίοδο του μεγαλειώδους απεργιακού αγώνα στην πόλη το δίμηνο Μάη και Ιούνη του 1936 και στη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 2 Ιούνη χτυπήθηκε βάναυσα η συγκέντρωση από τις δυνάμεις καταστολής με θύμα έναν εργάτη. Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά όλη η πορεία με υψωμένες τις γροθιές τραγούδησε τη Διεθνή των Εργατών.

Ο Αποστόλης Ριζόπουλος τόνισε στην ομιλία του:

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, ελευθεροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

130 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες έδωσαν σκληρή ταξική μάχη, συγκρούστηκαν μετωπικά με την εργοδοσία και το κράτος της, έδωσαν το αίμα τους – τη ζωή τους διεκδικώντας το 8ωρο.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά, χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη – και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε – για να μην χάσουμε αυτά που με θυσίες η τάξη μας κατέκτησε. Διεκδικούμε το δίκιο μας! Τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Γιατί εμείς μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Γιατί δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας ρίξει στην ανέχεια!

Γιατί τα κοινωνικά – εργασιακά δικαιώματα όπως η κοινωνική ασφάλιση κερδήθηκαν με θυσίες!

Δίνουμε υπόσχεση στους νεκρούς της τάξης μας! Συνεχίζουμε μαχητικά και ταξικά! Ορκιζόμαστε να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση του λαού μας! Έτσι εμείς τιμούμε τους αγώνες τους! Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 ως τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο του 1936 και την Καισαριανή του 1944.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΠΑΜΕ1

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που εξαπολύει ωμή – βίαιη επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με άθλιες μεθοδεύσεις, σαν τον κλέφτη έφερε το νομοσχέδιο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν μας αιφνιδίασαν! Συνεχίζουμε αποφασιστικά! Μπορούμε να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση και τη νέα φοροκαταιγίδα! Δεν ξεγελούν κανέναν πλέον οι προκλητικές προπαγανδιστικές δηλώσεις όλου του κυβερνητικού μηχανισμού, ότι δήθεν τα νέα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι δήθεν προστατεύουν τους αδύναμους, ότι αποδίδουν τάχα «κοινωνική δικαιοσύνη»!

Δε μας φοβίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού. Καταγγέλλουμε τις εξόφθαλμα στημένες επιθέσεις και προσαγωγές συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ., όπως των 30 οικοδόμων στην Αθήνα, την επιχείρηση ποινικοποίησης της απεργίας των ναυτικών στα ρυμουλκά στον Πειραιά και στο Ρίο Αντίριο, την επίθεση των λιμενικών και τη σύλληψη συνδικαλιστή μας, προχτές, στο λιμάνι μας, στο Βόλο, στην περιφρούρηση της απεργίας.

Τώρα έχει φέρει στην Βουλή, τα νέα επαχθέστατα μέτρα του τρίτου μνημονίου, των 9 δισ., που το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσθηκαν και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝ. ΚΕ, που ουσιαστικά συμφωνούν. Είναι νομοσχέδιο που έχουν συντάξει τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.Αυτά τα μέτρα αφορούν του πάντες, την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, την νέα γενιά, τους επιστήμονες τους συνταξιούχους.

Το πρώτο που στοχεύει αυτό το έκτρωμα είναι να δώσει την χαριστική βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να παραδώσει μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης βορά στα μεγάλα συμφέροντα των κορακιών των ασφαλιστικών εταιριών.

Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Τσακίζουν τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οι επικουρικές συντάξεις, που ήδη έχουν μειωθεί κατά 65%, σιγά σιγά θα εξαφανιστούν.Το ίδιο θα συμβεί και στις κύριες συντάξεις αφού ουσιαστικά το κράτος σταθερά και σταδιακά απαλλάσσεται από την συμμετοχή του στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δε διασφαλίζονται ούτε οι παλιές ούτε οι νέες συντάξεις.Οι κύριες συντάξεις που θα βγαίνουν με το νέο σύστημα θα έχουν μεγάλες περικοπές, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι σχεδόν στο μισό από αυτό που είναι σήμερα.Θα είναι ακόμη μικρότερες γιατί θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο μικρότερων αποδοχών. Συνολικά ο συντάξιμος μισθός αυτών που θα βγαίνουν σήμερα στην σύνταξη θα είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τις ήδη σημερινές σφαγιασμένες συντάξεις.

Το θράσος της κυβέρνησης γίνεται απύθμενο όταν ισχυρίζεται ότι προστατεύει του χαμηλοσυνταξιούχους. Μέχρι το 2019, σταδιακά, καταργεί το ΕΚΑΣ πού αποτελεί κυριολεκτικά πηγή ζωής για χιλιάδες μικροσυνταξιούχους με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Καταργεί την κατώτατη σύνταξη των 486 € και δίνει 384 € για τα 20 και 346 € για τα 15 χρόνια. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι μόνο απ’ αυτό χάνουν πάνω από 140 €. Κι αυτά τα ψίχουλα θα κατακρεουργούνται στις περιπτώσεις αναπηρίας ανάλογα με το ποσοστό της.

Σφαγιάζει με νέες περικοπές, επιπλέον κατά 30%, το εφάπαξ των δημοσίων υπάλληλων.

Τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές των φτωχών αγροτών για να πάρουν σύνταξη. Τσακίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, δημοσιογράφων.

Σ’ αυτή την λαίλαπα έρχονται να προστεθούν τα νέα φορομπηχτικά – φοροληστρικά μέτρα. Με νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, με την νέα μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως ρεύμα, νερό, καύσιμα, τηλέφωνα, τέλη κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται σκληρά με το κουαρτέτο για λογαριασμό του λαού, για το μνημόνιο κάβα των 3,5 δισ., αφού στην ουσία έχει συμφωνήσει τον λεγόμενο «αυτόματο κόφτη» και εκείνο που την απασχολεί είναι το σερβίρισμά του.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΠΑΜΕ2

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Δεν είναι τα τελευταία μέτρα αυτά! Η βαρβαρότητα αν δεν την ανατρέψουμε με οργανωμένο ταξικό αγώνα δεν θα έχει τέλος. Τα νέα μέτρα συμπληρώνουν σε πρώτη φάση το πρώτο παζλ των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Η «αξιολόγηση» από τους «θεσμούς», που δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την αποδέσμευση κεφαλαίων για επενδύσεις από τα μονοπώλια, δεν έχει τελειώσει ακόμα και το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται νέα αντεργατικά πακέτα.

Γίνεται καθαρό λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους. Οι εργάτες μπορούν να έχουν μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, οι συνταξιούχοι τις συντάξεις τους και τα δικαιώματά τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στη ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Κανείς, δεν πρέπει να ξεχνά τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΒ, που καλλιεργούν την αναμονή και την ηττοπάθεια, τα ιδεολογήματα της λύσης από τα πάνω, του «κοινωνικού εταιρισμού», της «κοινωνικής ειρήνης», που ρίχνουν το δηλητήριο της διαίρεσης και του συντεχνιασμού. Μαζί με τις κυβερνήσεις χειραγωγούν το εργατικό κίνημα και το βάζουν να παλεύει κάτω από ξένη σημαία, είτε για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είτε για την εναλλαγή κυβερνήσεων που εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτή η επίθεση που συνεχίζεται στη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί. Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους. Η αγωνιστική μας πορεία μέχρι σήμερα, οι μαχητικοί μαζικοί αγώνες του λαού αποτελούν την ασπίδα του. Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας, αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Χρειάζεται άμεσα συσπείρωση στα σωματεία μας. Να μαζικοποιηθούν, να ανοίξει η συζήτηση, να αναλάβουμε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με καλό σχεδιασμό. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και άλλες δυνάμεις.

Να οργανώσουμε τη ταξική αλληλεγγύη, να βάλουμε φραγμό στις απειλές και στη τρομοκρατία της εργοδοσίας. «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Έχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα. Να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής. Δεν παραιτούμαστε από ότι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι “περασμένα – ξεχασμένα”. Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά να συνεχίσουμε, να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Να γιατί η Εργατική Πρωτομαγιά και η τιμή προς τους νεκρούς της τάξης μας δεν είναι μία τυπική επετειακή εκδήλωση. Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζόμενων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Σήμερα φωνάζουμε ακόμη πιο δυνατά το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις εργατικές εξεγέρσεις «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας.

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις μας τις αποσπάσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες και σύγκρουση! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους! Προχωράμε μπροστά, για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!