Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 15:37
Τοπικά

Με μικρή συμμετοχή η κινητοποίηση ΕΚΒ – ΑΔΕΔΥ και ελευθέρων επαγγελματιών στο Βόλο






Με αφορμή τον εορτασμό για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση και πορεία από το ΕΚΒ, το Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία στην Πλ. Ελευθερίας, ενώ με συνθήματα οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν και στο νέο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, η ΛΑΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Σύλλογος εργαζομένων ΔΟΥ Μαγνησίας, Εργατική Αυτονομία, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, ΠΑΣΚΕ ιδιωτικού τομέα,  Σωματείο υπαλλήλων Χαλυβουργίας, ΔΑΚΕ Μαγνησίας, ΝΟΔΕ Μαγνησίας, Σύλλογος εργαζομένων ΟΛΒ, Σύλλογος Εργαζομένων ΑΓΕΤ Ηρακλής, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.

ekv-kai-pame-protomagia-2016-8
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων «Συμπληρώνονται φέτος 130 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Ακριβώς όμως αυτή την Επέτειο φρόντισε η Κυβέρνηση να την «τιμήσει» με μια μέγιστη αντεργατική αθλιότητα! Την αιφνιδιαστική κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου – εκτρώματος για το ασφαλιστικό, το οποίο, μαζί με το Νομοσχέδιο «πακέτο» για το φορολογικό και τα άλλα μνημονιακά νομοσχέδια, που φόρτωσαν στις πλάτες μας, διαμορφώνουν ένα εργασιακό τοπίο που δεν διαφέρει σε τίποτε από κείνο που οδήγησε στην ηρωϊκή εξέγερση του Σικάγο. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, δεν τιμούμε μόνον τη θυσία των πρωτοπόρων του Εργατικού Κινήματος! Δίνουμε και συνέχεια στο διαχρονικό νόημα αυτής της θυσίας. …Τώρα που ο καιρός των ανέξοδων προεκλογικών λόγων και των ψεύτικων υποσχέσεων πέρασε, τώρα που το «θολό» τοπίο ξεκαθάρισε εντελώς και οι μάσκες της αριστερής υποκρισίας έπεσαν, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπερασπισθούν οι ίδιοι τα χαμένα τους δικαιώματα….Ο «λογαριασμός» είναι βαρύς! Και δυστυχώς ζητούν ξανά από εμάς να τον «πληρώσουμε»! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Στις δογματικές εμμονές τους, στα μέτρα και τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους τους άνεργους, στους τακτικισμούς τους και στα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα, που βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Ούτε, φυσικά, στους σχεδιασμούς τους. Ένας απ’ τους οποίους ήταν να μετατρέψουν την Εργατική Πρωτομαγιά, από Ημέρα – Σύμβολο, σε μια απλή Γιορτή, «κολλώντας» την στις Πασχαλινές αργίες, ως άλλη μία μέρα …αδράνειας και ραστώνης. Σήμερα τους δίνουμε την απάντηση! Και συνδυάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά με την αντίστασή μας τόσο στο Νομοσχέδιο-ταφόπλακα του Ασφαλιστικού, όσο και στην άλλη αντεργατική αθλιότητα: την επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις Πολυεθνικές να γιγαντώνονται σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων που οδηγούνται μαθηματικά στον αφανισμό….Δεν πρόκειται να δεχτούμε τις αλχημείες τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, που μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, και διαλύουν την Κοινωνική Πρόνοια».

ekv-kai-pame-protomagia-2016-57
Ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φιλ. Κωνσταντιντίδης στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης κι όπως είπε «130 χρόνια μετά το Σικάγο, η Κυβέρνηση επέλεξε σήμερα να φέρει σήμερα προς ψήφιση το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα δώσουν βροντερό παρών αγωνιζόμενοι να μην περάσουν τα μέτρα και καλούμε και τους Βουλευτές να μην τα ψηφίσουν γιατί αυτά τα μέτρα καταδικάζουν το ασφαλιστικό κι όλη την οικονομία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τ. Μπασδάνης, τόνισε «Η εκδήλωση για την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς συνέπεσε με μία «μαύρη» σελίδα για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην χώρα μας, που γυρίζει πολλά χρόνια πίσω κάθε προσπάθεια προόδου που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, οδηγεί κατά κοινή ομολογία και με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος αυτού που ονομάζουμε υγιής ανάπτυξη του «επιχειρείν». Η κυβέρνηση με τις τιμωρητικές αυτές πρακτικές ωθεί όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά, έξω από τα όρια των αντοχών μας. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε το κλίμα της μιζέριας που εντέχνως έχει καλλιεργηθεί σε όλους μας όλον αυτόν τον καιρό και να αντιδράσουμε δυναμικά. Με νέες μορφές κινητοποιήσεων, πιο σκληρές και πιο έντονες, απαιτώντας αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει: το δικαίωμά μας στην εργασία, στην ασφάλιση, στην ανάπτυξη των σχεδίων μας, στη διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας. Η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σήμερα θα πρέπει να δικαιώσουμε τους αγώνες τους και να αποδείξουμε ότι δεν πήγαν χαμένοι από ανθρώπους που έσκυψαν το κεφάλι και δεν όρθωσαν το ανάστημά τους όταν έπρεπε».

ekv-kai-pame-protomagia-2016-56
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρας ανέφερε «Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται τα μεσαία στρώματα δεν υπολογίζονται καθόλου απ’ την Κυβέρνηση. Από αύριο οι δικαιολογίες που θα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνητικοί Βουλευτές να γνωρίζουν ότι δε θα έχουν καμία απήχηση. Εφόσον τα ψηφίσουν, τα πιστεύουν κι εφόσον τα πιστεύουν ας τα υλοποιήσουν χωρίς τη μεσαία τάξη.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων, στο σημείο θυσίας (Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου).