ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Τα δικά μας μέτρα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει

Σπάνια κρίση μερικής αυτογνωσίας κατέλαβε τον Γιώργο Κατρούγκαλο στην Βουλή καθώς στο πλαίσιο επερώτησης για το ασφαλιστικό παραδέχθηκε ότι «oι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται… Τα δικά μας μέτρα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν την περίοδο 2010-2015 επέφεραν πολλαπλάσιο πλήγμα στους συνταξιούχους χωρίς μάλιστα να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των Ταμείων.

Επέπληξε, δε, την Δημοκρατική Συμπαράταξη που κατέθεσε την επερώτηση λέγοντας ότι οι βουλευτές του θα έπρεπε να «ντρέπονται».

«Δεν ντραπήκατε να την καταθέσετε την ερώτηση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη για την δημιουργία των δομικών αιτιών της κρίσης».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το κόστος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό που επέφεραν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις κατά την περίοδο 2010-2015 ανήλθαν σε 44 δισ. ευρώ. «Κλέψατε 44 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων» είπε για να προσθέσει «στα 1,1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνέπειες του δικού μας νόμου και στα 698 εκατ. ευρώ οι μετέπειτα παρεμβάσεις στο νόμο». Υπογράμμισε δε ότι η «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία παραμένει αν και από το 2000 εως το 2015 δόθηκαν 214 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.

«Εμείς επιβάλλαμε τη μικρότερη δυνατή προσαρμογή» είπε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Μπορεί τα δικά μας μέτρα να είναι σταγόνα σε σχέση με τα δικά σας αλλά ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Παραδέχθηκε, τέλος, ότι η εθνική σύνταξη είναι στο όριο της φτώχειας και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ασκεί κριτική για το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων.

 

 

Πηγή: protothema.gr