Κόσμος

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές «κάνουν στην άκρη» για να κυβερνήσει ο Ραχόι

Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας αποφάσισαν να αφήσουν τον Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει, έπειτα από ένα πολιτικό αδιέξοδο δέκα μηνών στη χώρα.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), που ορίζει τη γραμμή του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων, συνεκλήθη σήμερα στη Μαδρίτη έπειτα από εβδομάδες έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων εξαιτίας των συνεχόμενων εκλογικών αποτυχιών του κόμματος και της αυξανόμενης απειλής που αποτελεί το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο εμφανίζεται αποφασισμένο να εκτοπίσει τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτερα στελέχη της ομοσπονδιακής επιτροπής του PSOE που συνεδρίασε στη Μαδρίτη αποφάσισαν κατά μεγάλη πλειοψηφία – 139 υπέρ, έναντι 96 κατά – να απόσχουν από τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ώστε να επιτραπεί στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από τα τέλη του 2011, να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αυτή τη φορά.

Το σοσιαλιστικό κόμμα, αποδυναμωμένο, αποφεύγει συνεπώς οι Ισπανοί να επιστρέψουν στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σε μια ψηφοφορία όπου θα κινδύνευε να υποστεί νέα ήττα.
Το ιστορικό της παραίτησης Σάντσες

Οι διαφωνίες για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το PSOE είχαν δημιουργήσει το περασμένο διάστημα ένα άνευ προηγουμένου μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό του, αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

Ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Οι σοσιαλιστές αντίπαλοι του Σάντσες προτιμούσαν να υπομείνουν την ήττα τους και να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Το PSOE βρέθηκε σε μια ιδιάζουσα θέση, κατά τον βουλευτή του Γκιγιέρμο Φερνάντες Βάρα: ήταν το μοναδικό κόμμα που μπορούσε να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης και το μόνο που μπορεί να ασκήσει «πραγματική αντιπολίτευση», όταν επιστρέψει στην εξουσία ο Ραχόι.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016, όμως χωρίς να καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς συμμάχους. Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Ραχόι έχει ανάγκη τους Σοσιαλιστές είτε για να τον στηρίξουν στην πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, είτε τουλάχιστον να απόσχουν.

Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών τάχθηκε τελικά υπέρ της αποχής, παρόλο που οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές.

«Η πλειοψηφία των Ισπανών δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις κάλπες, με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%, και το ίδιο ισχύει για τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους», δήλωσε ο βουλευτής Ιγνάσιο Ουρκίζου. Όμως μια μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του PSOE θα προτιμούσαν να διατηρηθεί το βέτο κατά του Ραχόι, πρόσθεσε.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση του PSOE

Όπως πιστεύουν πολλοί, για το πιο παλιό κόμμα της Ισπανίας το κακό έχει γίνει. Πολλοί βουλευτές του φοβούνται ότι θα αποκοπούν από τη βάση τους, απέχοντας στην ψηφοφορία και άρα ευνοώντας τον Ραχόι, αφού υποσχέθηκαν να τον διώξουν από την πρωθυπουργία.

Μάλιστα, ακτιβιστές αψήφησαν τη βροχή χθες Σάββατο για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη, κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στο PP», «Θέλουμε να αποφασίσουμε: το όχι σημαίνει όχι».

Η βουλευτής Σουζάνα Σουμέλζο εκτίμησε μάλιστα ότι το κόμμα της «χωρίς αμφιβολία» θα υποφέρει στις επόμενες εκλογές, «όχι μόνο εξαιτίας της αποχής, αλλά και εξαιτίας του ντροπιαστικού θεάματος που προσφέραμε τις τελευταίες ημέρες».

 

 

Πηγή: protothema.gr