Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023 06:47
Τοπικά

Θεσσαλία: ένας στους δέκα πάσχει από ΧΑΠ!


Το 10 – 12% σε επίπεδο Θεσσαλίας πάσχει από ΧΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, φοιτητές της πνευμονολογικής κλινικής βρέθηκαν στο Βόλο, στο πλαίσιο ενημέρωσης κοινού, ενώ ο κόσμος που περνούσε είχε τη δυνατότητα να κάνει και εξετάσεις για το κάπνισμα και τυχόν φλεγμονή στον πνεύμονα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νόρα Κερενίδη επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «περίπου το 10% πάσχει από ΧΑΠ. Το κακό είναι ότι δεν είναι ευρέως γνωστό νόσημα και πολλοί που έχουν ΧΑΠ δεν τον γνωρίζουν. Γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού για τη ΧΑΠ, για ένα νόσημα που δεν είναι μόνο συχνό αλλά και θανατηφόρο αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Είναι μία μέρα αφιερωμένη στη ΧΑΠ, γιατί προσπαθούμε ο κόσμος να μάθει κάποια πράγματα. Εκτός από ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν, που έχουν να κάνουν με τις γνώσεις του κόσμου για την ΧΑΠ, να δούμε τι γνωρίζει ο κόσμος κάνουμε και ειδικές μετρήσεις για το ΝΟ και CO που έχουν σχέση με το κάπνισμα και την φλεγμονή στον πνεύμονα».
Ερωτηθείσα για στατιστικά στοιχεία, η κ.Κερενίδη σημείωσε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αν έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ΧΑΠ αλλά για τη συχνότητα της ΧΑΠ για την Ελλάδα είχε γίνει μελέτη το 2004. Τότε μιλούσαμε για ποσοστά 8,4% του πληθυσμού. Επιπλέον πριν δύο χρόνια έγινε καινούργια μελέτη, όπου τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα και σύμφωνα με την καθηγήτρια ίσως αυτό να έχει σχέση και με την ευαισθητοποίηση του κοινού και πάει πιο εύκολα στον πνευμονολόγου.
Να σημειωθεί ότι η πνευμονολογική κλινική πάνω από 10 χρόνια πραγματοποιεί πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης της ΧΑΠ. «Έχουμε γυρίσει όλα τα χωριά και τις πόλεις όχι μόνο της Θεσσαλίας για να κάνουμε ευρέως γνωστή την σπιρομέτρηση. Τα δικά μας ποσοστά μιλάνε 10-12% να πάσχει από ΧΑΠ» τόνισε και συνέχισε «έχουμε βρει πολύ καλό αντίκρισμα από γενικούς ιατρούς που μας έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα νόσημα που ο κόσμος πρέπει να εξοικειωθεί». Επισημαίνεται ότι η κύρια αιτία του νοσήματος είναι το κάπνισμα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να κάνουν εξετάσεις για ΧΑΠ όσοι είναι 40 ετών κι άνω κυρίως καπνιστές, ενώ η ΧΑΠ εμφανίζεται και σε παθητικούς καπνιστές, αλλά και σε άτομα που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.