ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξοργιστικό: Τον Μάιο είχαν κάνει άσκηση πυρόσβεσης κοντά στο σημείο έναρξης της φωτιάς στο Μάτι!

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου πράξεις και παραλείψεις των αρχών οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 89 – μέχρι στιγμής – νεκρούς από τη φωτιά που κατέκαψε το Μάτι και ξεκίνησε από την Πεντέλη.

Κι όμως, 2,5 μήνες πριν την «μαύρη Δευτέρα», στις 8 Μαΐου ο τέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης είχαν παρακολουθήσει μια καθόλα επιτυχημένη άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα στην Πεντέλη, που βρίσκεται σχετικά κοντά στο σημείο έναρξης της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σενάριο της άσκησης «Δια πυρός 2018» προέβλεπε ότι δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σαν αυτόν της «μαύρης» Δευτέρας 23 Ιουλίου, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μίας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον… τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη την αποφράδα ημέρα, στις 8 Μαΐου σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, βρέθηκε… ερπυστριοφόρο, πέταξαν Καναντέρ, ελικόπτερα, ακόμη και τετρακόπτερο drone, καθώς τα υπόλοιπα ηλεκτροκίνητα και βενζινοκίνητα, που αγοράστηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ, είναι στο… συνεργείο, ενώ εμφανίστηκε μία μοτοσικλέτα περιπολίας της ομάδας «Θησέας» που είναι σε «ύπνωση» από το 2014.

Στο Νταού δεν έγινε σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω, ενώ την κρίσιμη ώρα πέταξε μόνο ένα ελικόπτερο και τα υπόλοιπα ήρθαν ενώ η τραγωδία είχε εξελιχθεί, καθώς βρέθηκαν καθηλωμένα στα αεροδρόμια εξαιτίας των θυελλωδών δυτικών ανέμων.

pir1 pir2

Τότε ο Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις που ακολούθησαν είχε αναφέρει: Στο σύντομο χαιρετισμό του είχε πει: «Δίνω συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα για την πολύ καλά συντονισμένη, σχεδιασμένη, συγκροτημένη άσκηση. Είδατε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, ακόμη και μέσα που βρήκαμε καταχωνιασμένα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο -το είδατε στη πράξη- να συγκεντρώσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλα αυτά τα μέσα. Συγχαρητήρια στους εθελοντές, στην Περιφέρεια και στους δήμους που παρείχαν τα μέσα και τους ανθρώπους για τη διεξαγωγή της άσκησης. Καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει μόνο με ένα φορέα και η όποια προσπάθεια για να έχει καλό αποτέλεσμα πρέπει να συντονίζει και να συνδυάζει όλα τα μέσα και τους ανθρώπους. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και πιστεύουμε ότι, αν χρειαστεί, θα είναι και συντονισμένη η ενέργεια και θα έχει γρήγορο αποτέλεσμα, για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό μας πλούτο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης ο οποίος είχε ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και είχε δηλώσει «ότι αυτή η άσκηση σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην οποία θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί τους προηγούμενους μήνες» αν και, όπως, αποδείχθηκε, δεν εφαρμόστηκε τίποτα…

pir3 pir4

 

 

Πηγή: protothema.gr