Τοπικά

Βόλος: Σήμερα η διαμαρτυρία για το Νοσοκομείο- Μάχη για να είναι στο νέο ΕΣΠΑ

Με σύνθημα «Λέμε ΟΧΙ στον αποκλεισμό από το νέο ΕΣΠΑ», ο Σύλλογος Εργαζομένων anthropini-alysidaκαι η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείο Βόλου καλούν τους πολίτες κι όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν το Νοσοκομείο Βόλου και να συμμετέχουν στην ανθρώπινη αλυσίδα διαμαρτυρίας για τη συνεχή αποδυνάμωση κι απαξίωση του Νοσοκομείου Βόλου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στην οδό Πολυμέρη.

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μαγνησίας συμμετέχει στην πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Ν. Μαγνησίας στην κινητοποίηση της Τετάρτης στις 25/5/2016 και ώρα 19:00 στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας και στηρίζουμε τα αιτήματα για την αναβάθμιση της παροχής της δωρεάν-δημόσιας υγείας σε όλους τους πολίτες καθώς και της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Ηνέα σύσκεψη

Σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα καθοριστούν τα έργα που κατά προτεραιότητα επιθυμεί να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ κάθε ένα από τα πέντε Νοσοκομεία της Θεσσαλίας διεκδικώντας ένα ποσό τη τάξης των 5,4 εκ. ευρώ. Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, των διοικητών των Νοσοκομείων και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ έγινε μία πρώτη συζήτηση για το πως πήγε το παλιό ΕΣΠΑ, ποια έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα περάσουν στο νέο, ενώ υπήρξε η δέσμευση ότι το Νοσοκομείο του Βόλου δεν θα μείνει εκτός του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου, ο Δημ. Λύτρας, Επιμελητής Α’ χειρουργός, ένα από τα μέλη της επιτροπής που συνέταξε το φάκελο των έργων για το νέο ΕΣΠΑ από την πλευρά του Νοσοκομείου Βόλου, «τα χρήματα είναι ελάχιστα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Νοσοκομείων. Θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσιο το ποσό του ΕΣΠΑ όπως διεφάνη χθες». Μεθαύριο Παρασκευή ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ώστε να διασαφηνιστεί πλήρως το τοπίο για το νέο ΕΣΠΑ και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη όπου τα Νοσοκομεία θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους.

Σημειώνεται ότι από τα 7 εκ. του νέου ΕΣΠΑ το ποσό του 1,6 εκ. ευρώ θα  δοθεί για δύο έργα που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τον μαγνητικό τομογράφο στη Λάρισα και τον αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. «Επιπλέον ξεκαθαρίσαμε χθες ότι δεν θα δοθούν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ για τη συνέχιση του Κ. Υγείας Σκιάθου» ανέφερε ο κ. Λύτρας. «Σαφέστατα κάποια Νοσοκομεία της Θεσσαλίας βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση αλλά τη μάχη θα τη δώσει το κάθε Νοσοκομείο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό» επισήμανε.

Σε τραγική κατάσταση το Αχιλλοπούλειο

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση του Νοσοκομείου Βόλου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κ. Υγείας Μαγνησίας, κ. Χαυτούρας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις για την διασφάλιση της αναβάθμισης του Νοσοκομείου για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Υπενθύμισε ότι υπάρχει υποστελέχωση, τα μηχανήματα είναι ασυντήρητα, λείπουν αναλώσιμα ενώ σταδιακά τομείς του Νοσοκομείου ιδιωτικοποιούνται, όπως ήδη έχει γίνει με τη φύλαξη, την καθαριότητα, τον ιματισμό και σίτιση. «Οι δράσεις πρέπει να έχουν τη συναίνεση και τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Ελπίζουμε οι πολίτες να ανταποκριθούν στο αποψινό κάλεσμα για την δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το Νοσοκομείο στις επτά το απόγευμα».