Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκινοπαθείς για Καρανίκα: “Να μην λέει ο κάθε σκιτζής ό,τι θέλει”






«Θύελλα» αντιδράσεων στον επιστημονικό κόσμο αλλά και στους ασθενείς με καρκίνο έχουν σηκώσει οι αναρτήσεις στο Facebook του Νίκου Καρανίκα σχετικά με την χρήση κάνναβης αντί για χημειοθεραπείες για την θεραπεία της ασθένειας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών Ζωή Γραμματόγλου σε δηλώσεις της στο protothema.gr ξεσπά και τονίζει πως «τους ανθρώπους με καρκίνο να τους αφήσουν ήσυχους και να μην τους πετούν σαν ένα τσουβάλι από πατάτες».

Καυστική και ιδιαίτερα επικριτική για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, η κυρία Γαμματόγλου διερωτάται με ποια επιστημονική ιδιότητα ο κ. Καρανίκας αναφέρει αυτά τα πράγματα ως θεραπεία.

«Δεν ξέρω αν έχει σώας τας φρένα ο κ. Καρανίκας. Δηλαδή σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο να βγαίνει κάποιο στέλεχος και να λέει αυτά τα πράγματα, τι να πω; Με τι ειδικότητα τα είπε αυτά ο κ. Καρανίκας του ιατρού; Είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού αλλά σε θέματα υγείας τον λόγο έχουν οι γιατροί και η επιστήμη. Εάν ο κάθε σκιτζής βγαίνει και λέει ότι του κατέβει, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά κάνει κακό στους ανθρώπους που αυτή την στιγμή βρίσκονται στον δρόμο αυτόν για να ζήσουν. Έχω νοσήσει η ίδια από καρκίνο του μαστού» λέει.

Και συνεχίζει: «Τον καρκίνο όμως για να τον καταπολεμήσεις είναι πρώτα το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες. Αυτά τα τρία λέει η επιστήμη ότι βάζουν τον καρκίνο στην άκρη για να μπορέσει να συνεχίσει ο άνθρωπος να ζει και όχι μόνο να ζει αλλά να έχει ποιότητα ζωής. Για αυτό λοιπόν το θεωρώ άκαιρο και πολύ άτοπο για τον συγκεκριμένο χώρο. Δηλαδή στις πλάτες των ασθενών με καρκίνο βγαίνει ο κάθε ένας και να λέει να έχει άποψη; Εγώ θυμώνω. Νομίζω πως μας θεωρούν ένα τσουβάλι πατάτες και μας πετούν μια από εδώ μια από εκεί».

Τελειώνοντας την δήλωσή της η κυρία Γραμματόγλου υπογράμμισε ότι όλοι αυτοί «παίζουν με τις πλάτες των καρκινοπαθών» και αποκάλυψε πως στα 12 χρόνια στο ΚΕΦΙ, είδε ανθρώπους που ήταν κατά των χημειοθεραπειών και μετά παρακαλούσαν να τους γίνει μια θεραπεία για να μην πονούν.

«Ας αφήσουν τους ασθενείς να πορεύονται εκεί που πορεύονται γιατί εγώ στα 12 χρόνια στο ΚΕΦΙ έχω δει ανθρώπους που είχαν διαφωνία, που δεν έκαναν χημειοθεραπείες γιατί πίστευαν στα εναλλακτικά και όταν έφταναν στο τελικό στάδιο παρακαλούσαν να τους γίνει κάποια χημειοθεραπεία, για να μην πονούν και άλλοι πέθαιναν στα πατώματα. Ούτε στην άκρη του μυαλού κανενός να περάσει, ότι θα πάρει χασισέλαιο και θα γιατρευτεί», είπε χαρακτηριστικά στο protothema.gr.


Σάλος για την «μπαφο-θεραπεία» του καρκίνου
Εν τω μεταξύ, σαρκασμός ανάμικτος με οργή αναδύεται μέσα από τον σάλο που ξεσήκωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο ανδραγάθημα του Νίκου Καρανίκα. Επώνυμοι και μη σχολιαστές συμμετέχουν στην κατακραυγή ενάντια στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού μετά από την τελευταία του ανάρτηση σχετικά με τις υποτιθέμενες θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες του ελαίου κάνναβης σε καρκινοπαθείς.

«Άπειρα χρόνια ερευνών στην ιατρική και βγαίνει ο Καρανίκας με τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Γατάκια γιατροί», έγραψε κάποιος στο Twitter, ενώ ένας άλλος δείχνει έτοιμος να προσυπογράψει ένα παλλαϊκό αίτημα για την άμεση υπουργοποίηση του Νίκου Καρανίκα και δη στο υπουργείο υγείας: «’Θέλω και εγώ να γίνει ο Καρανίκας υπουργός υγείας’ live στο ΟΑΚΑ». Και, εννοείται, ότι το πιο γνωστό αντικαρκινικό κέντρο, το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» θα πρέπει να αναβαπτιστεί προς τιμήν του συμβούλου-σκαπανέα της ιατρικής επιστήμης: «Το νοσοκομείο ‘Άγιος Σάββας’ μετονομάζεται σε ‘Νίκος Καρανίκας’» όπως προτείνεται στα social media.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η αντίδραση της Ραχήλ Μακρή, καθώς είναι δεδομένη η άγρια αντιπαράθεσή της με τον Νίκο Καρανίκα, η συνέχεια της οποίας μάλλον θα δοθεί στα δικαστήρια. «Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, υπεύθυνος για το παράλληλο πρόγραμμα. Από χθες [το] αναπτύσσει» έγραψε η πρώην βουλευτής, περιφρονώντας προφανώς τον άνθρωπο που της επιτέθηκε πρόσφατα μέσω facebook με οξύτατες, προσβλητικές εκφράσεις, αγγίζοντας επικίνδυνα τα όρια του σεξισμού.

Άλλοι χρήστες επιτίθενται στον Καρανίκα διότι δεν έχει καν το θάρρος της γνώμης του, καθώς έκλεισε τον «τοίχο» του στο facebook, αποσύροντας τα επίμαχα σχόλιά του από τη δημοσιότητα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όμως, εκτός της άγνοιάς που με τη μέγιστη επιπολαιότητα περιφέρει και προωθεί τουλάχιστον αμφιλεγόμενα γιατροσόφια για κάτι τόσο σοβαρό όσο ο καρκίνος, ο Καρανίκας φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί καν το τι ισχύει στο διαδίκτυο. Είτε προπηλακίζει την Ραχήλ Μακρή, είτε γνωμοδοτεί υπέρ της κάνναβης, αρκεί μία και μόνη ανάρτησή του για να αναπαραχθεί -και να παραμείνει εσαεί καταγεγραμμένη, ό,τι και εάν κάνει ο ίδιος ο σύμβουλος του Μαξίμου εκ των υστέρων για να αποφύγει τις συνέπειες των όσων απερίσκεπτα γράφει.

Ίσως όμως το πλέον εύστοχο σχόλιο για την περίπτωση Καρανίκα γενικώς να το κατέθεσε ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ, ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κυρίτσης: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Καρανίκας είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά ότι ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός του Καρανίκα».

Πηγή: protothema.gr