Ελλάδα

«Βάζει χέρι» ο Σόιμπλε στον Τσίπρα: Δεν συμφέρει να αμφισβητείς το ρόλο του ΔΝΤ…

Την παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης -ή το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη και επισήμανε: «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική».

Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ήταν φυσικό, ο γερμανικός Τύπος -και όχι μόνο- «βούιξε» ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα, προκαλώντας και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς στο σημερινό Ecofin αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα, είπε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα.