Αρχές Μαΐου γάλα μακράς διαρκείας από την ΕΒΟΛ – Τέλη Ιουνίου παραδίδεται το φωτοβολταϊκό πάρκο

Απρίλιος 10th, 2018 | by admin
Αρχές Μαΐου γάλα μακράς διαρκείας από την ΕΒΟΛ – Τέλη Ιουνίου παραδίδεται το φωτοβολταϊκό πάρκο
Τοπικά
0

Ένα νέο προϊόν προστίθεται σε αυτά που κυκλοφορεί ήδη η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ και αναμένεται να πάρει τη θέση του στα ράφια των ψυγείων μάρκετ από την 1η Μαΐου, όπως έκανε γνωστό σήμερα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος. Πρόκειται για το γάλα υψηλής παστερίωσης, διάρκειας 18 ημερών που θα κυκλοφορήσει σε δύο τύπους, πλήρες λιπαρών και ελαφρύ, σε μπουκάλια του ενός λίτρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, το νέο αυτό γάλα, θα διατίθεται βέβαια, στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ωστόσο κύριος στόχος είναι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης, όπου η κατανάλωση του γάλακτος μακράς διαρκείας φθάνει στο 80%. Η σχετική επένδυση δε, είναι ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση του Συνεταιρισμού, στο Στεφανοβίκειο, ισχύος 500 κιλοβατόρων.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 εταιρείες και κατακυρώθηκε έναντι 475.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε σε ένα ποσοστό από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα καθαρά κέρδη από την επένδυση αυτή, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στις 300.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η απόσβεσή της θα γίνει μέσα σε δύο χρόνια.

Ο κ. Πρίντζος έκανε επίσης γνωστό πως με απόφαση της Διοίκησης θα δοθεί μέρισμα στα μέλη του Συνεταιρισμού ύψους 1000 ευρώ στο καθένα, ποσό δηλαδή που θα φθάσει συνολικά, στα 280.000 ευρώ. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1928, που λαμβάνεται τέτοια απόφαση. Γίνεται δε, αφενός για να καταδειχθεί η χρησιμότητα του συνεργατισμού, αφετέρου για να προσελκυστούν νέα μέλη.

Όσον αφορά στις επαφές που είχε ο Συνεταιρισμός με Τούρκους επενδυτές για τη δημιουργία εργοστασίου αρωματικών φυτών και ξηρών καρπών στο Στεφανοβίκειο, ο κ. Πρίντζος δήλωσε, ερωτώμενος σχετικά, ότι το θέμα έχει παγώσει από πλευράς του Συνεταιρισμού, καθώς «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει» εννοώντας την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Νικήτα Πρίντζος: Καταστροφική η φετινή χρονιά για την αιγοπροβατοτροφία

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην κτηνοτροφία, εκτιμώντας πως, μετά την καταστροφή της αγελαδοτροφίας και της χοιροτροφίας, η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική και για την αιγοπροβατοτροφία κι αυτό λόγω της συμφωνίας CETA για τη φέτα και λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να εισάγονται παρανόμως γάλατα και να φτάνει να πωλείται φέτα στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου με 4 ευρώ το κιλό, όταν 4 ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα τέσσερα λίτρα γάλακτος που απαιτούνται για ένα κιλό φέτα.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο κ. Πρίντζος κάλεσε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αγρότες και κτηνοτρόφους να καθίσουν όλοι μαζί, να συζητήσουν για να βγάλουν τον πρωτογενή τομέα «στο ξέφωτο».