Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 17:52
Τοπικά

Ούτε φέτος ήρθε η «ανάσταση» για την εμπορική αγορά του Βόλου






Ούτε αυτό το Πάσχα ήρθε η αναμενόμενη «ανάσταση» της πολύπαθης αγοράς του Βόλου και της Νέας Ιωνίας,  η οποία έχει «τραυματιστεί» από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όπου το ελληνικό εμπόριο κινείται πτωτικά σε πολλούς κλάδους του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Οντόπουλος, προσθέτοντας πως  πέρα από το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού που πάει στο πασχαλινό τραπέζι, παραδοσιακά κινήθηκαν ικανοποιητικά οι κλάδοι με  είδη που έχουν να κάνουν με το παιδί  είτε είναι παιχνίδια, είτε λαμπάδες, είτε ρούχα, είτε παπούτσια.

Γενικότερα ωστόσο, η κίνηση κατά τη διάρκεια της φετινής πασχαλινής περιόδου ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών των εμπόρων, δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου η αγορά διακατέχεται από ένα αρνητικό καταναλωτικό κλίμα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των επιβαρυμένων υποχρεώσεων κάθε νοικοκυριού.

Αθέμιτο ανταγωνισμό από υποκαταστήματα πολυεθνικών καταγγέλλει ο ΕΣΒ

Εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζεται ότι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κλονίζεται από υποκαταστήματα πολυεθνικών και αθηναϊκών συμφερόντων, τα οποία, παρατηρείται ότι όχι μόνο δε σέβονται το πνεύμα των ημερών αλλά παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας της εμπορικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής τα καταστήματα αυτά άνοιξαν πολύ πριν την καθορισμένη ώρα, η οποία  είχε ανακοινωθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου σε Δελτίο Τύπου στις 30/3/2018 – όπως ανακοινώνεται και από την ΕΣΕΕ- όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 435/76, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13:00.

«Η απαράδεκτη στάση καταστημάτων να αψηφούν το νόμο και να λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στον ντόπιο επιχειρηματία και συμπαρασύρουν πολλούς εμπόρους να ακολουθούν άνομες τακτικές, οι οποίες τείνουν στην παραβατικότητα και την διασάλευση της συλλογικότητας μιας τοπικής κοινωνίας» αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλος,  αποδοκιμάζοντας κατάφωρα τέτοιου είδους πρακτικές και τονίζοντας πως είναι η τελευταία φορά που ανέχεται την παραβίαση των κανόνων της έννομης λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.

Ήδη μάλιστα, όπως κάνει γνωστό, έχει ξεκινήσει την ενημέρωση προς τις Αρμόδιες Αρχές και φορείς, ώστε να λάβουν γνώση και να επιληφθούν των ζητημάτων, που άπτονται της αρχής.