ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή -Λόγω της τροπολογίας για τις offshore

Καταγγέλλοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση και την όλη διαδικασία ψήφισης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κάνει παιχνίδια και ότι ουσιαστικά έφερε την προηγούμενη ρύθμιση για να ευεργετήσει όσους είχαν offshore, αφού η δημοσίευση του νόμου και μόνο στο ΦΕΚ παράγει νομικό αποτέλεσμα.

 

Μαξίμου: Νομίζουν πως έτσι θα πάρουν από την Αριστερά το ηθικό πλεονέκτημα

Πηγές από το Μαξίμου, σχολιάζοντας την αποχώρηση των «γαλάζιων» βουλευτών, ανέφεραν: «Μόλις βρέθηκαν μπροστά σε ένα αυστηρό πλαίσιο, έφυγαν για να μην το συζητήσουν και να μην τοποθετηθούν. Νομίζουν πως έτσι θα πάρουν από την Αριστερά το ηθικό πλεονέκτημα».

 

Τι σημαίνει η δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, δεδομένου ότι η διάταξη για τις offshore δημοσιεύτηκε προχθες το πρωί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακόμα και μία μόνον ημέρα να ισχύσει, παύει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς και τα παρένθετα πρόσωπα που είχαν ή έχουν offshore.

 

Περίοδο χάριτος 60 ημερών δίνει η τροπολογία 

Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώνεται από την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση για το θέμα με τις offshore, δίνεται «περίοδος χάριτος» δύο μηνών σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, χρονικό περιθώριο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, για την τροποποίηση της πρόσφατης ρύθμισης σχετικά με τις εξωχώριες εταιρίες πολιτικών προσώπων που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» προβλέπει καθολική απαγόρευση συμμετοχής είτε των ίδιων είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

Η απαγόρευση, βάζει των όσων ορίζει η επίμαχη τροπολογία, αφορά στους:Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι: Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος.

Πηγή: iefimerida.gr