Τοπικά

«Απαράδεκτη συμπεριφορά υπάλληλων του Μουσείου της Βεργίνας σε βάρος μαθητών του Βόλου »
Απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά των υπαλλήλων του Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας σε βάρος των μαθητών καταγγέλλουν οι ίδιοι οι καθηγητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου σε πρόσφατη επίσκεψη του σχολείου στον συγκεκριμένο χώρο! Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, προ μιας εβδομάδας οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το Μουσείο αλλά το γεγονός ότι δεν είχαν κλείσει ξεναγό (έστω και αν δεν ήταν υποχρεωμένοι για κάτι τέτοιο) οδήγησε σε μία συμπεριφορά από την πλευρά των υπαλλήλων του Μουσείου που, αν αληθεύει, μόνο ως εκφοβιστική και απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί, εμποδίζοντας τα παιδιά από το να δουν κοντά τα εκθέματα που αποτελούν και δική τους πολιτιστική κληρονομιά!

Η καταγγελία των εκπαιδευτικών αναφέρει τα εξής: «Την 8/5/2018 το σχολείο μας, 10ο γυμνάσιο Βόλου, επισκέφτηκε το Μουσείο των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Μόλις αντικρίσαμε τον αρχαιολογικό τόπο η συγκίνησή μας ήταν τεράστια μπροστά στο μεγαλείο και την ιστορία του ιερού αυτού χώρου των προγόνων μας. Δυστυχώς , όμως, βιώσαμε από εκεί και πέρα μια μεγάλη απογοήτευση με τη στάση των εργαζομένων και των ξεναγών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνο το χρονικό διάστημα.

Οι 3 καθηγήτριες –συνοδοί ήταν μάρτυρες της αποδοκιμασίας του υπαλλήλου όταν πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε κανονίσει να πληρώσει για ξεναγό και απωθήθηκαν μ ε άσχημο τρόπο οι μαθητές μας. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση και ο θυμωμένος τόνος της αρχηγού της εκδρομής ώστε τα παιδιά μας να εισέλθουν στο χώρο του μουσείου άμεσα όπως είχε κανονιστεί σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας.

Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε μια τρομερά σοκαριστική περιήγηση στο χώρο του μουσείου, όχι μόνο για τους συνοδούς- καθηγητές, αλλά κυρίως για τους μαθητές. Οι υπεύθυνοι παραβρισκόμενοι-εργαζόμενοι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου πίεζαν συνεχώς με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές μας με σκοπό να αποχωρήσουν από το χώρο ώστε να μην ενοχλούν τους ξεναγούς στο έργο τους , αφού εξυπηρετούσαν σχολεία που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν!!

Μάλιστα, μετά από καταγγελίες μαθητών μας, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’ , γιατί εκεί υπήρχε κάποιος ξεναγός με κάποιο σχολείο. Επίσης, σπρώχνονταν από τους εργαζομένους από τα διάφορα εκθέματα εάν εκεί κοντά υπήρχε ξεναγός με σχολείο και μάλιστα εμποδίζονταν με διακριτικό τρόπο με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν τις διάφορες πληροφορίες που αναγράφονταν δίπλα από τα εκθέματα.

Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από άλλο σχολείο, άγνωστο προς σε μας, πρότεινε (προς τιμήν του) να παρακολουθήσουν κάποιοι μαθητές μας τη ξενάγηση που είχε πληρώσει το σχολείο του, όμως προς έκπληξή μας ο ξεναγός σταμάτησε απότομα και αρνιόταν να συνεχίσει. Έτσι αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το χώρο, τρομερά ταπεινωμένοι. Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ήταν τόσο «πιεστική» ώστε όλοι οι μαθητές μας «πετάχτηκαν» έξω από το χώρο του μουσείου χωρίς να καταλάβουν τίποτα και νιώθοντας παραγκωνισμένοι και πολύ απογοητευμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνοδοί καθηγητές ήταν προετοιμασμένοι για να διδάξουν τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Δυστυχώς, όμως παρεμποδίστηκαν από την παρεμβατική συμπεριφορά των εργαζομένων.

Το σχολείο μας έχει μαθητές που στο σύνολό τους είναι παιδιά γονιών του μεροκάματου και μάλιστα εξαιτίας της κρίσης ανέργων γονέων. Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με μια τόσο φρικτή ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί δε μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω χρήματα;

Θεωρούμε τους εαυτούς μας και τους μαθητές μας Έλληνες που έχουμε κάθε δικαίωμα και καθήκον να μάθουμε και να θαυμάσουμε την πλούσια κληρονομιά των προγόνων μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας εμποδίσει από αυτό!!!

Με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτό το φρικτό περιστατικό και εάν είναι δυνατόν να επιληφθείτε του θέματος ώστε να μην επαναληφθεί».

Σε μία εποχή μάλιστα που το θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων βρίσκεται σε έξαρση και οι απόπειρες καπηλείας του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων συνεχίζονται, τέτοια είδους περιστατικά, μόνο αλγεινές εντυπώσεις προκαλούν. Θέση παίρνει και η ΕΛΜΕ Μαγνήσιας, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπευθύνων του μουσείου Βεργίνας απέναντι σε μαθητές. Στην ουσία εμποδίστηκαν μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου, διότι δεν πλήρωσαν ξεναγό!!!

Καταδικάζουμε την πρόθεση εμπορευματοποίησης αρχαιολογικών χώρων από εργαζόμενους που σκοπό έχουν να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να επιληφθούν του θέματος στην απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο γεγονός.

Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη επίσκεψη των μαθητών σε όλα τα μουσεία».

Η «Θ.Τ.» ήρθε σε επικοινωνία με το Μουσείο Βασιλικών Τάφων, ωστόσο η υπάλληλος που απάντησε στο τηλέφωνο μας παρέπεμψε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας. Από εκεί, αναφέρθηκε ότι η αρμόδια έφορος απουσιάζει και μας ζητήθηκε να επικοινωνήσουμε και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη για περαιτέρω λεπτομέρειες και πιθανότατα για μία επίσημη απάντηση, χωρίς να σχολιάζει κανείς την καταγγελία των εκπαιδευτικών του 10υ Γυμνασίου Βόλου και της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

ΠΗΓΗ: thessaliatv.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com