Τοπικά

Ανοικτά με ελεύθερη είσοδο τα Μουσεία του Δήμου Βόλου, την Τετάρτη 18 Μαΐου

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτήριο του Μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον διαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Τα Μουσεία του Δήμου Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων λειτουργούν την Τετάρτη 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και περιμένουν τους επισκέπτες στο ακόλουθο ωράριο:

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας Πηλίου, Μακρινίτσα  9:00 – 14:30

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς  9:00 – 14:30

Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια 18:30 – 20:30

Μουσείο Μεταξουργίας Ετμεκτζόγλου (Ν.Ιωνία)  9:00 – 14:00

Μουσείο της Πόλης του Βόλου 10:30 – 22:30

Επίκεντρο της ημέρας είναι το Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά), όπου στις 20.30 παρουσιάζεται η νέα θεατρική παραγωγή του Θεάτρου της Εμπειρίας «Κτηνωδία, η ιστορία της Τέχνης», σε συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, η οποία θα επαναληφθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 20.30, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Ακόμη 5 παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο (1/7, 6/7, 8/7, 13/7, 15/7) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου 2016.

Η παράσταση πραγματεύεται με τρόπο ιδιαίτερο την ιστορία της τέχνης από τους Ατρείδες και τα σπήλαια της Αλταμίρα μέχρι τα μοντέρνα γλυπτά τρισδιάστατης εκτύπωσης και θέτει το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί να υφίσταται παρθενογένεση, όχι μόνο στην Τέχνη αλλά εξίσου και στη δημιουργό αυτής, τη ζωή.

Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται σε αποσπάσματα από έργα του Αισχύλου (Ορέστεια), Σοφοκλή και Ευριπίδη (Ηλέκτρα), Χόφμανασταλ (Ηλέκτρα), Σαρτρ (Οι Μύγες), στο ανέκδοτο έργο “Η Εκκένωση” του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, καθώς και σε αρχειακό υλικό του Νίκου Φυτά.

Το έργο παρουσιάζεται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, στο κάτω από αυτόν επίπεδο, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο στην αυλή του Μουσείου. Η διάρκεια της παράστασης υπολογίζεται σε 90 λεπτά.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης: Στον ιστότοπο: www.theatreofexperience.com/bookings. Στο Μουσείο Πόλης (Τρίτη έως Κυριακή 10.30-13.00 και Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00), τηλέφωνο 24210 29878.