ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς Σημίτη και Χρυσοχοΐδη

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της οικογενείας του ζήτησε η Αρχή Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ, γεγονός που επιβεβαιώνεται αρμοδίως από την Αρχή. Η παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών έγινε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με κατάθεση γάλλου στελέχους της εταιρείας  που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών με γενικές αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Εκτός από τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού η Αρχή έχει ζητήσει και το άνοιγμα λογαριασμών της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Μιχ. Χρυσοχοΐδη και  Ευάγγελου Μαλαίσιου ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη με αφορμή δημοσιεύματα για ποσό 800 χιλιάδων ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση η παραγγελία της Αρχής, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν σημαίνει κατ» ανάγκη ύποπτη ροή χρήματος πολύ περισσότερο δεν ισοδυναμεί με ευρήματα ποινικώς αξιολογήσιμα . Ο δρόμος όπως λένε οι ίδιες είναι μακρύς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, επιβεβαιώνοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως» πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και βάζουν στο κάδρο και τη σύζυγο του και τον αδελφό του για μια κατάθεση ενός Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας «Θαλής» που ενδιαφερόταν για το C4I, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γαλλία γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό στην κυβέρνηση προφανώς δίνουν κουράγιο στους ΑΝΕΛ λέγοντας τους «μείνετε, όλο και κάποιον θα βάλουμε φυλακή. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά» τόνισε.

Το έγγραφο

Το έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 6571/2018 και ημερομηνία 30/10/2018, υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημ. Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι έργο της Αρχής είναι «α) η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

β) ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων εις βάρος τους και εις βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

γ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στην περίπτωση αα» της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3213/2003 (Α» 309)».

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Σύμφωνα με τον Γ. Χρ. Παπαχρήστο, που αποκαλύπτει το έγγραφο, αν και δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4i.

Ο κ. Ρωμανός δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον χώρο των προμηθειών εξοπλισμών για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εμφανίζεται ως πρόεδρος ελληνικής εταιρείας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη γαλλοoλλανδική πολεμική βιομηχανία Thales, η οποία παράγει ένα πλήθος αμυντικών συστημάτων – από φρεγάτες έως πυραύλους και ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας των πολεμικών αεροσκαφών. Πολλά από αυτά τα όπλα έχουν προμηθευτεί επί διαφόρων κυβερνήσεων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Χρυσοχοΐδης:  Οι δικαστές να ασχοληθούν με σημερινές απάτες που βοούν

«Δεν εκπλήσσομαι» δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το άνοιγμα των λογαριασμών του ιδίου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μιλώντας ανοιχτά για προσπάθεια στοχοποίησης που είναι εν εξελίξει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε σε άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελλάδα του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδερφού του Σπύρου και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του, των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί μίλησε έκανε λόγο για «ενέργεια υπηρεσιών» και δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται καθώς όπως είπε «ψάχνουν τρόπο να ενοχοποιήσουν τον Σημίτη» ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια εμπλοκής του ζητήματος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οπως είπε όλα αυτά στηρίζονται στην κατάθεσης ενός Γάλλου ο οποίος αναφέρεται σε μίζες που έδινε στην Ελλάδα για πολεμικό υλικό, πράγματα τα οποία δεν αποδείχθηκαν και για αυτό καταδικάστηκε στα γαλλικά δικαστήρια, τόσο ο ίδιος όσο και οι εφημερίδες που αναφέρονταν σε αυτό. Η κατάθεση αυτή του Γάλλου έγινε το 2005 και όσα είπε υποτίθεται ότι αφορούσαν το 2003.

Οπως είπε σήμερα το πρωί ο κ. Χρυσοχοΐδης «ο εν λόγω Γάλλος κατέθεσε ότι είχαμε (σσ η γαλλική εταιρεία που εκπροσωπούσε) προβλέψει για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 7% μίζα αλλά χάσαμε τη δουλειά γιατί οι Αμερικανοί είχαν πρόσβαση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εσωτερικών, δηλαδή εμένα».

«Υπάρχει και ένας λογαριασμός του Σημίτη, ένα έμβασμα και αυτά επιχειρούν να εμπλακούν μαζί προκειμένου να βγάλουν κάτι», προσέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνοντας ότι τους έχουν ανοίξει τους δικούς του λογαριασμούς.

«Να τους ανοίξουν όλους. Δεν με αφορά η υπόθεση. Ο καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε και πρόσθεσε:

«Να προσέξουν κάτι, η δημοκρατία έχει δικλείδες, θα τους βγουν μπούμερανγκ όλα αυτά. Είμαι ένας πολίτης που σέβεται το νόμο, υπηρετώ το νόμο, παιχνίδια από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αντί να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα με υπαρκτές απάτες, ασχολούνται με καφενειακού τύπου ζητήματα, θα λάβουν απαντήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή προφανώς δίνει κουράγιο στους ΑΝΕΛ όλο και κάτι θα γίνει και θα μείνουμε στην εξουσία».

Κλείνοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι υπάρχουν σημερινές υποθέσεις που βοούν και κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν.