ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει το Taxis για το λογαριασμό της εφορίας

Ανοίγει εντός των επόμενων 24ώρων η πύλη στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015.

Χθες ψηφίστηκαν οι διατάξεις αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και την απενεργοποίηση των τεκμηρίων για φορολογούμενους με εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγει το σύστημα Taxis.

Με την πρώτη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η απαλλαγή από τα τεκμήρια για εισοδήματα, τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας). Οι ομάδες αυτές «σώζονται» από τα τεκμήρια, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, ήτοι δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών. Επομένως, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Με τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια.

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Παρά το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Απριλίου, μοιάζει τουλάχιστον απίθανο να υποβληθούν σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε έναν μήνα.

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ως εξής:

– Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου

– Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

– Η τρίτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 30 Νοεμβρίου

Πηγή: protothema.gr