ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής -Ποιοι χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ
Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στα περιουσιακά κριτήρια για τον ΕΝΦΙΑ, προχώρησε χθες το ΥΠΟΙΚ.

H προτεινόμενη αυτή αλλαγή εισήλθε στο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και προέκυψε μετά την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και συγκεκριμένα τα στοιχεία για τους τόκους που δηλώνουν ότι λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την αλλαγή αυτή, χάνουν την έκπτωση 50% για τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, δηλαδή έχουν καταθέσεις άνω των 35.000- 38.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν φέτος ολόκληρο το ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση. Και δεν είναι οι μόνοι.

Από την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται ακόμη, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% στην περίπτωση που έχουν εισοδήματα από τόκους, άνω των 600 ευρώ.

Η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται, εφεξής, επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% (άρθρο 7 παρ.1 ν. 4223/2013) και 100% (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013) σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα. (άρθρο 49)».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, σύμφωνα με το νόμο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, απαλλαγή κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι πληρούν της παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Με την προτεινόμενη αλλαγή που εισήχθη χθες, στην περίπτωση που κάποιος πληροί τα παραπάνω κριτήρια, αλλά έχει εισοδήματα 300 ευρώ το χρόνο από τόκους, χάνει την έκπτωση!

Σε ότι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση, αν έχουν εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ, ακόμη και αν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, χάνουν την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Με την αλλαγή αυτή το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι θα αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: iefimerida.gr
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com