ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ την Ράνια Αντωνοπούλου για τις 12 δόσεις

Κρατάει αποστάσεις το υπουργείο Οικονομικών από τις εξαγγελίες της αναπληρωτού υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνιας Αντωνοπούλου για 12 δόσεις στην εφορία. Αντιθέτως, συγκλίνουσες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τέτοιο μέτρο …δεν εξετάζεται καν!

Στο Μνημόνιο γίνεται μεν αναφορά για τη «δυνατότητα εισαγωγής» ενός αυτόματου συστήματος μηνιαίων  πληρωμών των φόρων αλλά πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι «είμαστε ακόμα μακριά από κάτι τέτοιο». Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως «δεν έχει συζητηθεί καν με τους Θεσμούς το ενδεχόμενο 12 μηνιαίων δόσεων, παρά μόνο το σενάριο των 6 μηνιαίων δόσεων».

Όπως συμπλήρωναν όμως «αντιμετωπίστηκε μάλλον ειρωνικά από τους ξένους» γιατί επί της ουσίας δεν έχει διαφορά με τις 3 διμηνιαίες δόσεις που σήμερα ισχύουν. Αντιθέτως, νομοθέτηση για 12 δόσεις συνεπάγεται και την συνέχιση πληρωμών στο επόμενο έτος πέραν του Δεκεμβρίου «και για αυτό δεν εξετάζονται».

Άλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών απαντούσε μονολεκτικά πως «δεν ισχύει» η σχετική είδηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση δυνατότητας μηνιαίων ηλεκτρονικών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων προβλέπεται στο Μνημόνιο, ως «μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 πρόκειται να ολοκληρωθεί μια μελέτη για την δυνατότητα να εισαχθεί ένα σύστημα μηνιαίων πληρωμών»  (κατά λέξει «a  study  on  the  possibility  to  introduce  a  system  of  regular  monthly  payment  by automated  electronic  means  for  the  taxes  paid  by  individual  taxpayers,  to  be completed  by  January  2018″). Είναι προφανές όμως ότι κάτι τέτοιο δεν επίκειται.

Το οικονομικό επιτελείο διχάζει όμως και αν θα πρέπει να εκδοθεί και ανακοίνωση για την αποκατάσταση της πραγματικότητας. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υπονοούσε ότι πρόκειται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, άλλες πηγές όμως υποστήριζαν ότι δεν πρέπει βγει για να μην «αδειάσουν» και επισήμως την κυρία Αντωνοπούλου.