ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για την τροπολογία για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου

Σε άγρια κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων.

 

Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να αποσύρει την τροπολογία

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: Γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση; Κ. Βούτση προστατέψτε το κύρος του Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία η να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «Να πείτε ποιους αφορά η τροπολογία για τις παραβάσεις λαθρεμπορίας».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε σε βέρτιγκο, να αποφασίσουν οι βουλευτές για την τροπολογία
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας ότι θέτει θέματα επί του διαδικαστικού γιατί δεν έχει τι άλλο να πει, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή την τροπολογία για τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων που κατατέθηκε χθες και ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Τσίπρας:

«Δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς στη βουλή, ζήσαμε μαζί ομως τη κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009. Μαζί ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά που δεν ήρθε να απαντήσει σε κανέναν στη Βουλή και με μια διαδικασία φαστ τρακ που είχατε σπάσει διεθνώς το ρεκόρ τροπολογιών.
Μιλάτε για τροπολογία;
Ξεχνάει τις τροπολογίες που έδωσαν ασυλία στους τραπεζίτες και τα θαλασσοδάνειά τους.

Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι ειναι παντα ανέφελη ότι δεν πρέπει όλοι να τη βελτιώσουμε και εγώ θα ήθελα πάντα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν και εγώ προσπαθώ να είμαι παντα εδώ και να απαντάω
Θέλω να πως όμως κ. Μητσοτάκη όταν υπάρχει θέμα ουσίας δεν πρέπει να βάζετε θέμα διαδικασίας.
Χθες στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρχε μια τροπολογία που έγινε δεκτή. Τι λέει; Λέει κάτι που εσείς πρώτα θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει γιατί υποτίθεται ότι κόπτεσται για τις επενδύσεις.
Γιατί λοιπόν παίρνετε το λόγο κατά παράβαση του κανονισμού, γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία, σας προκαλώ να συζητηθεί η ουσία και όχι η διαδικασία, αν έχετε το θάρρος.
Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο στις 7 Απριλίου όταν παρελπίδα έκλεισε η πολιτική συμφωνία τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα που εσείς τη φέρατε.
Η αγωνία σας είναι έκδηλη και μη έχοντας τι να πείτε έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα
Είχα πει ότι όταν σταματήσει η καταστροφολογία εσείς θα είστε γραφικός τώρα αποδεικνύετε ότι είστε και γραφικός επί της διαδικασίας.

Μητσοτάκης: Αποσύρετε την τροπολογία
«Δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας.Αν είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές γιατί έρχεται ως τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό.
Σας προτείνω μία συμβιβαστική λύση. Θα αποσύρετε την τροπολογία, η οποία δεν είναι κατεπείγουσα. Θα την ξανακαταθέσετε, αφού πρώτα ελεγχθεί από το ΓΛΚ.
Αν κριθεί πως πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να το κάνουμε».

Τσίπρας: Η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας

«Εγώ καταλαβαίνω ότι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι από υπουργό. Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση των βουλευτών.
Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι.
Η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας που όλο λέει εκλογές εκλογές για να έρθουν στην εξουσία, χωρίς να έχουν πρόταση για τη χώρα.

Μπορεί αυτός ο τρόπος, για κόμματα του 3% και του 5% να είναι θεμιτός αλλά όχι για κόμματα σαν το δικό σας.

Ζητώ να γίνει η διαδικασία και να πάρουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους»

Μητσοτάκης: Πείτε μας ποια επιχείρηση αφορά η τροπολογία

«Ορίζει ή δεν ορίζει το σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.
Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση πείτε μας ποια. Και σας ρωτώ είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ζητώ για άλλη μια φορά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να αποσύρετε την τροπολογία να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει ποιους αφορά αυτή η τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος γιατί θα αφήνετε να υπάρχουν σκιές».

Πηγή: iefimerida.gr