Κόσμος

Ήττα για τη Μέι: Μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει Brexit

H βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο.

Θα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έτσι ο λόγος δίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση της Μέι και των υπουργών της, αλλά θα απαιτήσει τακτικούς ελέγχους επί της διαδικασίας και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε τελικά θα επικαλεστεί η χώρα το άρθρο 50.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί τριγμούς στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ήδη οι επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη στρατηγικής για το πολλά υποσχόμενο «επιτυχημένο Brexit» πληθαίνουν.

Κέρδη για τη λίρα

Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε μίνι ράλι για τη βρετανική λίρα που έχει «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα.  Την ίδια στιγμή και οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.

Το Λονδίνο μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit, δηλώνει ο συντάκτης του άρθρου 50

Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε ο Τζον Κερ.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.