Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025 09:01
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος:Πτώση κατανάλωσης στην εμπορική αγορά – Από τη Δευτέρα οι εκπτώσεις






Περισσεύει ο προβληματισμός στην εμπορική αγορά της πόλης που το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους διένυσε ίσως τη δυσκολότερη περίοδό του εξαιτίας της σημαντικής κάμψης στην κατανάλωση και συνακόλουθα στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και οι έμποροι επιχειρούν να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου για το 2025.
Ένα εξάμηνο που περιελάμβανε τις χειμερινές εκπτώσεις, το Πάσχα, αλλά και τους δύο πρώτους μήνες της ευρύτερης θερινής σεζόν. Ωστόσο παρά τις συγκεκριμένες περιόδους-σταθμούς μιας χρονιάς για το εμπόριο που παλιότερα τόνωναν την κατανάλωση, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Υπάρχει αγωνία σε αρκετούς εμπόρους, αν θα μπορέσουν να αντέξουν, να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους για το επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από την πτώση της κατανάλωσης υπάρχουν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, όπως είναι η φορολογία.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν ίσως το χειρότερο των τελευταίων δεκαετιών για την εμπορική αγορά από την άποψη της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στον εμπορικό κόσμο να επικρατούν έντονος προβληματισμός και αβεβαιότητα. Τέτοια κατάσταση οι έμποροι δεν έχουν ξανασυναντήσει. Και δεν έχει να κάνει ασφαλώς με την απουσία παροχής κατάλληλων προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιθέτως οι έμποροι πράττουν, ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανταποκρίνονται τα καταστήματά τους στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Τα αίτια της κάμψης της αγοραστικής κίνησης είναι άλλα».
Ο ίδιος σημείωσε πως «δύο είναι οι κύριες εστίες αιτών. Η πρώτη σχετίζεται με τη γενικότερη ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην προμήθεια τροφίμων και άλλων προϊόντων, τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, όπως στο φυσικό αέριο και την αύξηση των τιμών στα ενοίκια. Το κόστος ζωής έχει μεγαλώσει, με συνέπεια οι αγορές διαφόρων προϊόντων από την εμπορική αγορά να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για τους καταναλωτές. Και αυτό το διαπιστώνουμε ως έμποροι την τελευταία περίοδο. Η δεύτερη μεγάλη αιτία είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες κυρίως κινεζικής προέλευσης από τις οποίες προμηθεύονται προϊόντα οι καταναλωτές. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν τη δυνατότητα να μην υποβάλλονται σε δασμούς και φορολογία, με συνέπεια να πουλούν φθηνότερα. Ουσιαστικά το θέμα έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αφορά και άλλες χώρες. Πληροφορούμαστε ότι η Ευρώπη το 2028 θα αλλάξει τη στάση της εντάσσοντας και αυτές τις πλατφόρμες στη δασμολογική και φορολογική της πολιτική, αλλά μέχρι τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα συνεχίζεται και πόσες τοπικές επιχειρήσεις που κανονικά υποβάλλονται σε φορολόγηση, θα αντέξουν για άλλα τρία χρόνια αυτή την κατάσταση;
Έχοντας εισέλθει στην καρδιά του καλοκαιριού οι έμποροι προσδοκούν σε μια μικρή ανάκαμψη λόγω και της έλευσης τουριστών, ενώ από Δευτέρα αρχίζουν και οι θερινές εκπτώσεις που θα κρατήσουν μέχρι τέλη Αυγούστου.
Για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είναι προγραμματισμένη και φέτος η «Λευκή Νύχτα».

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ