Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:55
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Σάλος μετά την αποκάλυψη για τους ανεμβολίαστους τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου






Σε υποχρεωτικό rapid test ανίχνευσης του SARS-CoV-2 θα υποβάλλονται εφεξής δύο φορές την εβδομάδα οι τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Βόλου που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19.

Το μέτρο προσανατολίζεται να εφαρμόσει η διοίκηση του Νοσοκομείου, μετά το τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό εντοπισμού δύο κρουσμάτων σε εργαζόμενους του τμήματος που δεν είχαν εμβολιαστεί και νόσησαν δεύτερη φορά, όπως αποκάλυψε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Το δημοσίευμα θορύβησε ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραυματιοφορέων Ελλάδας Γιάννης Πλαγιαννάκος μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποδοκίμασε με ηχηρό τρόπο τη στάση των συναδέλφων του, λέγοντας πως είναι «μεγάλο λάθος να παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Τους καλεί μάλιστα να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους ασθενείς, αλλά και απέναντι στην ατομική τους προστασία.

«Εμείς εξαρχής έχουμε επισημάνει ότι πρέπει όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να εμβολιαστούν. Σε επικοινωνία που φροντίζουμε να έχουμε με τα τοπικά σωματεία προτρέπουμε να εμβολιαστούν όλοι. Αφενός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι ίδιοι από τον κορονοϊό, αφετέρου έχουν υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς. Ο covid δεν κάνει διακρίσεις και δεν αστειεύεται. Εχουμε θρηνήσει αρκετούς συναδέλφους που έπεσαν θύματα της πανδημίας. Είναι τραγικό λάθος αυτό που έκαναν οι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο Βόλου που παρέμειναν ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλαγιαννάκος, μόλις ενημερώθηκε πως από το σύνολο των 35 τραυματιοφορέων που απασχολούνται στο Αχιλλοπούλειο έχουν εμβολιαστεί μόνο τρία άτομα!

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα σταδιακά έχουν προσβληθεί από κορονοϊό 12 συνολικά άτομα. Θα περίμενε κανείς αυτό και μόνο να έχει παρακινήσει τους περισσότερους να εμβολιαστούν. Αυτό δεν συνέβη, γεγονός που προκαλεί αρνητική εντύπωση.

Οι τραυματιοφορείς δεν είναι το μοναδικό τμήμα υγειονομικών που παραμένει ανεμβολίαστο στο Νοσοκομείο Βόλου. Υπάρχουν επίσης νοσηλευτές σε κλινικές που δεν έχουν κόμη δηλώσει συμμετοχή, σε ποσοστό όμως μικρότερο συγκριτικά με την αρχή.

Οσοι εκ των υγειονομικών άλλαξαν στάση έναντι των εμβολίων και επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε περιμένουν να «περισσέψει» κάποια δόση λόγω της μη προσέλευσης πολιτών στο σχετικό ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και καθορίζεται πότε θα εμβολιαστούν.

Υπολογίζεται ότι ανεμβολίαστο παραμένει ένα ποσοστό 20%, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι νόσησαν και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στους διοικητικούς όμως τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, καθώς εκτιμάται πως ένα στους τρείς δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Ο Ι. Κόκορης επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και μέλος της ομάδας που ηγείται του προγράμματος «Ελευθερία» στο Αχιλλοπούλειο, τοποθετήθηκε χθες στο θέμα που ανέκυψε με τους τραυματιοφορείς, καλώντας άπαντες τους υγειονομικούς να «ζυγίσουν» τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού έναντι του κινδύνου της μετάδοσης του κορωνοϊού και αναλόγως να πράξουν.

«Οταν υπηρετείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτή την έννοια εκτιμώ ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Το ρίσκο του εμβολιασμού είναι σαφώς μικρότερο από το να παραμένουν ανεμβολίαστοι και εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή στον κορονοϊό, με τον κίνδυνο να κολλήσουν και άλλους», ανέφερε.

Προτροπή προς τους συναδέλφους του να εμβολιαστούν, απεύθυνε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κων. Μηνδρινός με δηλώσεις του στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κ. Μηνδρινός τους κάλεσε να εμβολιαστούν «για δικό τους καλό και των ασθενών», αναφέροντας παράλληλα, ότι οι μόνες περιπτώσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν είναι εκείνες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσα νοσήματα και περιμένουν ειδικές οδηγίες από τους γιατρούς για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα.