Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 02:14
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Χλιαρή η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ






Με ποσοστά που κινήθηκαν στο 12% πραγματοποιήθηκε η σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στις 10 το πρωί οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν  απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και «όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Σε δηλώσεις του ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «σε δηλώσεις του ο υπουργός είπε ότι για 50 χρόνια έχει κλείσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού, το οποίο παρ’ όλο που όταν  η σημερινή κυβέρνηση  ήταν αντιπολίτευση είχε πει ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, σήμερα έρχεται να τον εφαρμόσει, αλλάζοντας κάποιες διατάξεις αναπλήρωσης, από τα 30 χρόνια και μετά. Προφανώς μιλάμε για τον νόμο Κατρούγκαλου, με μικρές βελτιώσεις σε όσους θα μπορέσουν να φτάσουν πάνω από τα 30 χρόνια. Αυτά τα λιγοστά ψίχουλα, δεν πρόκειται να τα πλησιάσει κανένας. Κι αν θεωρήσουμε αυτό που λέει ο Υπουργός ότι για τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι αυτό το ασφαλιστικό, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι που ακόμα δεν έχουν φτάσει στην αγορά εργασίας ή αυτοί που είναι στα πρώτα χρόνια, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπληρώσουν συντάξιμα έτη πάνω από 25 έως 30. Τα χρήματα που πρόκειται να πάρουν από συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 500-600 ευρώ. Μιλάμε για αξιοπρέπεια στη ζωή; Όλοι οι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει, αλλά τα δυσβάσταχτα βάρη είναι που τους οδηγούν να μην έρθουν σήμερα μαζί μας, παρ’ όλα αυτά είναι αλληλέγγυοι στα αιτήματά μας. Μιλάμε για μία δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση από το κράτος, που θα δίνει συντάξεις που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε αξιοπρέπεια. Είναι άμεσα και συναρτάται απόλυτα με την αγορά εργασίας, αν δεν γίνουν διορισμοί, αν δεν δουλέψουν άνθρωποι, δεν θα υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η απαξίωση της πολιτικής και των συνδικάτων την τελευταία δεκαετία έχει διευρυνθεί. Κάποιοι έχουν δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα, νιώθουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους συναδέλφους και αισθανόμαστε πως τους εκπροσωπούμε.Γύρω στο 15% η συμμετοχή στην απεργία. Το ποσοστό δεν μας κάνει να χαιρόμαστε, αλλά δεν μας απογοητεύει γιατί έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα είμαστε εδώ».

Ο Λεωνίδας Αναστασίου, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, σε δήλωσή του είπε:

«Το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι εχθρικό για τη νέα γενιά, γιατί δυστυχώς αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι η νέα γενιά. Ξέρουμε πώς μπαίνει στην αγορά εργασίας, με τι συνθήκες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι για να πάρουν κανονική σύνταξη, θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 70, μπορεί και παραπάνω. Αυτό είναι εγκληματικό, ήδη τους έχουμε καταστρέψει το παρόν, να μην τους καταστρέψουμε και το μέλλον. Να δοθούν κίνητρα και μέσα ώστε η νέα γενιά να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις. Υπάρχουν συνθήκες ανθυγιεινές και βαριές: νύχτες, ορθοστασία, αρρώστιες, μεγάλη ένταση εργασίας και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία μέριμνα, συνεχίζεται ο διαχρονικός εμπαιγμός από όλες τις κυβερνήσεις, όλοι μας συμπαθούν και μας εκτιμούν, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να λύσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Συνεχίζουμε να εξαιρούμαστε από αυτή τη διαδικασία, που σημαίνει ότι οι συνάδελφοί μας για να πάρουν σύνταξη, θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 70. Αν μπορεί κανένας να διανοηθεί γιαγιά νοσηλεύτρια και την εμπιστευτεί, εγώ θα πω μπράβο. Ελάχιστη η συμμετοχή των εργαζομένων στο Νοσοκομείο στην απεργία».

Τέλος ο Απόστολος Μούσιος, Πρόεδρος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Μαγνησίας, είπε:

» Το συνδικαλιστικό κίνημα από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δυστυχώς, έρχεται ένας νόμος που η αρχιτεκτονική του είναι η ίδια και εκεί κατεδαφίζει την καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ως εργαζόμενοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε με συγκεκριμένο πλαίσιο, μέχρι την πλήρη κατάργηση του νόμου και τη θέσπιση ενός νόμου που θα εξασφαλίζει την εργασιακή προοπτική και οι εργαζόμενοι να αντιληφθεί ότι το ασφαλιστικό αφορά νέους και παλιούς εργαζόμενους, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι δε μπόρεσε να περάσει ότι αγγίζει όλους τους εργαζόμενους».