Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 04:49
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σχέδιο 7 σημείων για την επόμενη ημέρα -«Δεν ζητώ παραιτήσεις, ακέραια η πολιτική ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη»


Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τις φωτιές.

Για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια “μεγάλη καταστροφή”» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αγνόησε τις προειδοποιήσεις.

«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στην έναρξη της συνέντευξής του.

«Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγγνώμες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», «ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία».

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία», σημείωσε. «Αντιθέτως, η επίγνωσή της μάς προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία».

«Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγή του στη συνέντευξη τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επτά προτάσεις για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση γα «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα» και τόνισε ότι η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».

«Δεν θα ζητήσω παραιτήσεις»
«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω» είπε, προσθέτοντας: «Για αυτό και σήμερα δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη, ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτα τον εαυτό του».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, και το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά και όλη η κοινωνία απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας και σεβασμού.

«Τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης:

«Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα. Οι διαψεύσεις των πολιτών που έβλεπαν τη ζωή τους να γίνεται στάχτη και ζητούσαν βοήθεια από πυροσβεστικά αεροπλάνα, ότι δήθεν δεν τα βλέπουν γιατί έχει καπνούς. Αυτό μάλιστα επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στο χθεσινό του διάγγελμα. Ή ο κυνισμός ότι η προστασία της ζωής, των υποδομών και της περιουσίας των πολιτών είναι απλά ένας ανέφικτος συνδυασμός».

Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση 7 σημείων του κόμματός του, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

-Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).

-Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

-Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

«Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται», είπε ο τέως πρωθυπουργός.

-Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

-Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το ’19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και Διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Μόνιμο και Διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση έκτακτων αναγκών και καταστάσεων.
Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.
-Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Η βόρεια Εύβοια μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν ένας παράδεισος. Από αυτή την εβδομάδα είναι τόπος αγωνίας. Πώς, άραγε, θα ζήσουν αυτοί οι συμπολίτες μας; Πώς θα τα καταφέρουν να βγάλουν τους επόμενους μήνες, τον ερχόμενο χειμώνα; Σε ποια δουλειά θα δουλέψουν; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους; Αυτά τα ερωτήματα πλανώνται πάνω από όλες τις περιοχές που κατέκαψαν οι πυρκαγιές.

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι μια μεγάλη και άμεση παρέμβαση, με φιλοδοξία την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη κάθε περιοχής, που θα παίρνει υπόψη τα νέα δεδομένα.

Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών».

Το σχέδιο Γκολντάμερ
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στο καλοκαίρι του ’18, όπου αμέσως μετά τη καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, προέδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές, στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκολντάμερ έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δεν θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί, ή δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε:

«Συμφώνησα, μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κ. Μητσοτάκης.

Τον Φλεβάρη του ’19 η επιτροπή μάς παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της.

Το πόρισμα προέβλεπε την προετοιμασία μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της ”Πολιτικής Προστασίας” από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών -με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τότε.

Αυτό -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ματαίωσε τελικά το σχέδιο, ενώ «αγνόησε το Νοέμβρη του ’19 το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου».

Αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος», το οποίο «στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» και σημείωσε ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς, καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή».

Καταλήγοντας στην εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης και της θωράκισης της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος, που αποδείχτηκε βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό με αφορμή τη χθεσινή του δήλωση, λέγοντας ότι «μίλησε σα να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κατέληξε:

«Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις».

«Ορθώς η προστασία της ζωής είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα»
«Αναμφίβολα ορθώς η προστασία της ζωής είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα. Η κριτική στην κυβέρνηση είναι τεκμηριωμένη. Νομίζω ότι όλοι μας θα έπρεπε να είχαμε γίνει σοβαρότεροι από την κλιματική αλλαγή που μας χτύπησε πριν από τρία χρόνια. Δεν μπορούμε να βάζουμε όμως τόσο χαμηλά τον πήχη. Δεν ξέρω αν είναι σωστό για τις τόσες πολλές εντολές εκκένωσης. Κάποιοι ειδικοί είπαν πως δεν ήταν σωστό, αλλά δεν είμαι ειδικός. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε να έχουμε τόσο χαμηλές προσδοκίες. Δεν γίνεται να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Είχαμε τις μεγαλύτερες σε έκταση καμένες εκτάσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τα μέσα πυρόσβεσης
«Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε, η κυβέρνηση αδυνατεί. Προβάλλει την επικοινωνία. Πρώτος λέω πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης. Αν το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, κακό του κεφαλιού του, εμείς είμαστε έτοιμοι.

Το σημαντικό είναι η πρόληψη. Τα εναέρια μέσα ήταν ελλιπή και ο συντονισμός τους προφανώς δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Άλλο το πόσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και άλλο το πόσα επιχειρούν. Χθες πήγαν να ρίξουν την ευθύνη σε έναν αξιωματικό του στρατού και μετά να γελοιοποιούνται να μην κάνουν δεκτή την παραίτηση.

Είχα πει ως πρωθυπουργός για την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου στην ΕΕ και να ενεργούν όπου υπάρχει ανάγκη.

Δεν θα κοιμάμαι ήσυχος αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στα δομικά στοιχεία. Γιατί όλες οι αλλαγές έμειναν στο συρτάρι. Η αλλαγή του επικεφαλής σε υφυπουργό. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για όσα έχει πράξει και θα αποφασίσει για την κατανομή των ευθυνών», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη συγγνώμη του πρωθυπουργού
«Η συγγνώμη είναι οφειλόμενη σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Το ζητούμενο είναι αν την εννοεί και αν θα είναι έμπρακτη μετά. Στη συνέχεια μας έλεγε πόσο καλά τα έχει πάει. Αρα, ήταν μια ειλικρινής συγγνώμη ή μια επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους;

Θα δείξει στην πράξη αν έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη και αν θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος εκτός πραγματικότητας και κοινωνίας πρωθυπουργός.

Δεν έχω εμπιστοσύνη στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Είναι αργό, δυσκίνητο, ξεχαρβαλωμένο και θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό οδήγησε σε χειρότερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό κατέθεσα μία δέσμη προτάσεων για να προχωρήσουν γρήγορα και, βεβαίως, η κατάλληλη προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή.

Πώς θα παρακάμψουμε με γρήγορες διαδικασίες για να δώσουμε στήριξη και επούλωση των πληγών των συνανθρώπων μας. Αν με τους ίδιους ρυθμούς και με τα ίδια μέσα πάει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της φωτιάς, το ποτάμι της οργής θα ξεχειλίσει.

Θα ήταν οδυνηρό σε καμένες εκτάσεις, αντί για νέα δέντρα, να φυτρώνουν επενδύσεις real estate ή ανεμογεννητριών.

Δεν ενεργοποιήθηκε το κράτος προληπτικά. Οταν προειδοποίησα για τον καύσωνα και είπα να παρθούν μέτρα, τότε η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να βγει να με χλευάσει ότι ο Τσίπρας ζητάει αργίες. Χωρίς κανέναν λόγο η αντιπαράθεση. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το πόσο ανίκανη ήταν η Πολιτική Προστασία στη διαχείριση των πυρκαγιών.

Με ευχολόγια δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας και του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και την κρίση για την επάρκεια των πολιτικών του υφισταμένων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών. Στόχος μας είναι να δώσουμε ελπίδα στον τόπο και όχι να εργαλειοποιήσουμε πολιτικά την οργή. Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν όταν έρθει η ώρα τους. Δεν θα εκμεταλλευτώ πολιτικά μία τραγωδία και τον πόνο.

Η ηγετική ευθύνη είναι την κρίσιμη στιγμή να θέσεις προτεραιότητες και το έκανα από την πρώτη στιγμή. Αλλο πράγμα η πολιτική ευθύνη των στελεχών ενός κόμματος, και είναι λάθος να εργαλειοποιήσουμε πολιτικά τον θυμό των πολιτών. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια γραμμή με αφ’ υψηλού αντιμετώπιση θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε τις θέσεις μας με τους επιστημονικούς φορείς και τα άλλα κόμματα.