
Τραγωδία δίχως τέλος στο Τέξας: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί- Μάχη με το χρόνο από τους διασώστες για τους αγνοούμενους
Ανάμεσα στα θύματα και 15 παιδιά – Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών – Περίπου 500 διασώστες με τη συνδρομή 14 ελικοπτέρων έχουν κινητοποιηθεί
Εκατοντάδες διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο κεντρικό Τέξας και δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας επιζώντες μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που σκότωσαν τουλάχιστον 50 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 43 στην κομητεία Κερ και τριών στην κομητεία Μπερνέτ. Ανάμεσα στα θύματα είναι και 15 παιδιά.
The flooding has reached the San Gabriel river in Georgetown, Texas.
I pass by this river almost every day & it’s so sad to see the damage and loss of life this catastrophe has caused.
Praying for everybody to be safe. Reach out if my team and I can help with supplies and/or… pic.twitter.com/q5fSko3Ka7
— Valentina Gomez (@ValentinaForUSA) July 5, 2025
«Η εργασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν όλοι», υποσχέθηκε ο Λάρι Λέιθα, σερίφης της κομητείας Κερ.
Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για δεύτερη νύχτα, αξιωματούχοι της κομητείας δήλωσαν ότι 27 παιδιά αγνοούνται από μια χριστιανική κατασκήνωση νέων που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού.
Μερικοί γονείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 850 άτομα.
Περίπου 500 διασώστες με τη συνδρομή 14 ελικοπτέρων έχουν κινητοποιηθεί, ενώ η Εθνοφρουρά του Τέξας και η Ακτοφυλακή έχουν στείλει ενισχύσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ελικόπτερα, βάρκες και drones.
Τα καταστροφικά, ορμητικά νερά ανέβηκαν κατά 8 μέτρα στον ποταμό Γουαδελούπη σε μόλις 45 λεπτά πριν από την αυγή της Παρασκευής, παρασύροντας σπίτια και οχήματα. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είχε τελειώσει καθώς οι βροχές συνέχισαν να πλήττουν κοινότητες έξω από το Σαν Αντόνιο το Σάββατο. Πολλαπλές προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες παραμένουν σε ισχύ. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο με περισσότερες πλημμύρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανέφερε ότι στην περιοχή ενδέχεται να σημειωθούν βροχοπτώσεις από 5 έως 12 εκατοστά το Σάββατο.
Kind person rescues a dog from rising floodwaters in Texas..🐕🐾🥺🙏❤️
📹jessicaarena pic.twitter.com/kFpJp5C7zf
— 𝕐o̴g̴ (@Yoda4ever) July 5, 2025
Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το απόγευμα, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι υπέγραψε μια διευρυμένη κήρυξη κατάστασης καταστροφής για την ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας. Επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι θα είναι αμείλικτοι στο να διασφαλίσουν τον εντοπισμό «κάθε ατόμου που υπήρξε θύμα αυτού του συμβάντος», προσθέτοντας ότι «θα σταματήσουμε όταν ολοκληρωθεί η εργασία».
Οι διασώστες αναζητούν ανθρώπους κατά μήκος του ποταμού Γουαδελούπη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.