MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, έχασε χθες 90χρονη στην Αγριά – Απατεώνας της απέσπασε 9.000 ευρώ και εξαφανίστηκε
Τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, έχασε χθες 90χρονη στην Αγριά, θύμα απατεώνα ο οποίος προσποιούμενος τον τεχνικό της ΔΕΗ, της απέσπασε 9.000 ευρώ και εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Astra ο επιτήδειος, επισκέφθηκε την 90χρονη, η οποία διαμένει μόνη της στην Αγριά και δήλωσε πως είναι τεχνικός της ΔΕΗ. Σκοπός της επίσκεψής του, όπως της ανέφερε, ήταν τεχνικό πρόβλημα με διαρροή ρεύματος που παρατηρήθηκε στην μονοκατοικία της, βλάβη η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τεράστιες χρεώσεις και κίνδυνο φωτιάς από βραχυκύκλωμα.

Ο «μαιμού» τεχνικός προσποιήθηκε μάλιστα μπροστά στην 90χρονη πως συνομιλούσε από το κινητό τηλέφωνο με το παιδί της, διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ότι καλύτερο για να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη.

Στη συνέχεια ζήτησε, επικαλούμενος και σύμφωνη γνώμη του παιδιού της, να βγάλει από το στρώμα και όπου αλλού είχε κρυμμένα χρήματα καθώς κινδύνευαν να καούν αν έπαιρνε φωτιά από βραχυκύκλωμα το σπίτι, ατύχημα το οποίο μπορούσε να συμβεί και άμεσα.

Η 90χρονη πανικοβλήθηκε. Έστρωσε μια πετσέτα στο τραπέζι του καθιστικού και άρχισε να φέρνει δεσμίδες με χρήματα, να τα εναποθέτει στην πετσέτα και να επιστρέφει με άλλες αποταμιεύσεις από το σημείο όπου τα είχε κρύψει.

Όταν δήλωσε στον «τεχνικό» πως δεν υπήρχαν άλλα κρυμμένα χρήματα, εκείνος την έστειλε για κάποιο λόγο σε άλλο δωμάτιο, πήρε την πετσέτα με τα 9.000 ευρώ και έγινε καπνός.

Επιστρέφοντας η 90χρονη στο καθιστικό, εξεπλάγην από την εξαφάνιση του «τεχνικού» και επικοινώνησε με το παιδί της, οπότε και άρχισε να αποκαλύπτεται η απάτη η οποία της κόστισε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, εκτός από μαρτυρίες, αναζητούν και υλικό από κάμερες της περιοχής ώστε να ταυτοποιήσουν τον δράστη.

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com