Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:57
Άλλες Ειδήσεις

Τι απέγινε ο τρίτος συνιδρυτής της Apple που αποχώρησε 12 ημέρες μετά την ίδρυσή της -Το μερίδιο που πούλησε για ψίχουλα και η απέχθεια για τα iPhone






Είναι γνωστό πως η Apple ξεκίνησε από δύο νεαρούς άνδρες σε ένα γκαράζ. Τον Στιβ Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ. Υπήρχε όμως και ένας τρίτος: ο Ρόναλντ Γουέιν.

Το ιδρυτικό έγγραφο της εταιρείας υπολογιστών της Apple υπεγράφη και από τους τρεις άνδρες.

Ο Γουέιν, αρκετά χρόνια μεγαλύτερος από τον Στιβ Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ, είχε εμπειρία στα βιντεοπαιχνίδια και την αεροδιαστημική. Σχεδίασε μάλιστα και το πρώτο λογότυπο της Apple.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της Apple

Το 1976, ο Ρόναλντ Γουέιν, τεχνικός της Atari τότε, συναντήθηκε με τους Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ. Για να διευθετήσει μια από τις τυπικές έντονες συζητήσεις τους για τον σχεδιασμό των υπολογιστών και το μέλλον της βιομηχανίας, ο Γουέιν κάλεσε τους δύο άνδρες στο σπίτι του για να τους διευκολύνει και να τους συμβουλέψει. Στη δίωρη συζήτηση που ακολούθησε για την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, ο Τζομπς πρότεινε την ίδρυση μιας εταιρείας υπολογιστών με επικεφαλής τον ίδιο και τον Βόζνιακ. Αυτοί οι δύο θα κατείχαν ο καθένας μερίδιο 45%, ενώ στον Γουέιν δόθηκε το 10% των μετοχών για να έχει τον ρόλο διαμεσολαβητή στις πιθανές διαφορές του Βόζνιακ και του Τζομπς.

Ως ο «ενήλικος στο δωμάτιο» της επιχείρησης, όπως αυτοαποκαλείτο ο ίδιος, σε ηλικία 41 ετών, ο Γουέιν έγραψε μια συμφωνία συνεργασίας και οι τρεις ίδρυσαν την Apple Computer την 1η Απριλίου 1976. Ο Γουέιν σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple και έγραψε το εγχειρίδιο Apple I.

«Ο Τζομπς είπε “αυτό είναι. Θα ξεκινήσουμε μια εταιρεία”. Και ο Βόζνιακ και ο ίδιος θα είχαν το 45% ο καθένας και εγώ θα είχα το 10% ως tiebreaker», θυμάται ο Γουέιν, μιλώντας στο CBS Νews.

Σήμερα, το 10% της Apple αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αντί να είναι πολυεκατομμυριούχος, ο Γουέιν ζει μια σεμνή ζωή στο Pahrump της Νεβάδα -μια πόλη στην έρημο μεταξύ του Λας Βέγκας και την Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley), πολύ μακριά από τη Silicon Valley.

Όπως είπε, αρχικά πίστευε ότι η επιχείρηση της Apple «θα ήταν επιτυχής, αλλά την ίδια στιγμή θα υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες στην πορεία και δεν θα μπορούσα να το ρισκάρω. Είχα ήδη μια μάλλον ατυχή επιχειρηματική εμπειρία στο παρελθόν. Μεγάλωνα και αυτοί οι δύο ήταν σαν ανεμοστρόβιλοι. Ήμουν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ήταν σαν να κρατούσα μια τίγρη από την ουρά και δεν μπορούσα να συμβαδίσω με αυτούς τους τύπους».

«Δώδεκα ημέρες μετά την υπογραφή αυτού του συμβολαίου, αφαίρεσα το όνομά μου από τη σύμβαση», δήλωσε ο Γουέιν.

Ο Γουέιν έδωσε το 10% της Apple για μόλις 2.300 δολάρια, γιατί είχε τα δικά του όνειρα.

«Ήξερα επίσης ότι στεκόμουν στη σκιά των γιγάντων και, ως αποτέλεσμα, ήξερα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ένα δικό μου προϊόν. Βρισκόμουν στη σκιά αυτών των γιγάντων. Αν έμενα στην εταιρεία, πιθανόν να ήμουν ο πιο πλούσιος άνδρας του νεκροταφείου», έχει πει ο ίδιος.

Συνέχισε με το να σχεδιάζει κουλοχέρηδες, να ασχολείται με γραμματόσημα και να συλλέγει αντίκες όπλα. «Ήμουν πολύ επιτυχημένος σε αυτό; Όχι εντελώς, αλλά ήταν διασκεδαστικό», ανέφερε ο Γουέιν.

Τις επόμενες δεκαετίες δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία, καθώς έλαβε την «καλύτερη απόφαση με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες εκείνη τη στιγμή».

Για ένα πράγμα μόνο μετανιώνει. Για το γεγονός ότι το αντίγραφο του ιδρυτικού εγγράφου στον τοίχο του είναι ακριβώς αυτό -ένα αντίγραφο. Τη δεκαετία του 1990, πούλησε το πρωτότυπο σε έναν έμπορο για μόλις 500 δολάρια. Το 2011, δημοπρατήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν αγόρασε ποτέ κάποιο προϊόν της Apple. «Δεν κατέχω κάποιο προϊόν Apple», είπε ο Γουέιν, «ούτε καν iPhone».

Οι θαυμαστές του όμως, που γνωρίζουν καλά την ιστορία της εταιρείας και συνεπώς τη δική του, του ζητούν να υπογράψει αντίγραφα του πρώτου λογότυπου της Apple που σχεδίασε. Αυτό απεικόνιζε τον Ισαάκ Νεύτωνα κάτω από τη μηλιά, της οποίας ένα μήλο, θέλει ο μύθος, να πέφτει στο κεφάλι του Άγγλου φυσικού, αποτελώντας την έμπνευση για τη διατύπωση του νόμου της βαρύτητας.

Το περίτεχνο σχέδιο του Γουέιν όμως ήταν δύσκολο -και αντιεμπορικό ίσως- για να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή μαζικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από το διάσημο πλέον μισοφαγωμένο μήλο, δημιούργημα του Ρόμπ Τζάνοφ.

Έζησε μια ευτυχισμένη ζωή, επιλέγοντας να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε. «Αν θα ήθελα να είμαι πλούσιος; Φυσικά και θα ήθελα πολλά λεφτά. Αλλά το έχω σκεφτεί. Αν απλά επιζητούσα χρήματα και δόξα, θα έπρεπε να ζήσω όντας δυστυχισμένος».

Γιατί ο Γουέιν αποχώρησε από την Apple

Το 2012, ο Γουέιν δημοσίευσε αναλυτικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την ιδρυτική ομάδα της Apple:

«Δεν αποχώρησα από την Apple επειδή δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τα προϊόντα της τεχνολογίας. Εκτός από την ανησυχία που είχα για τους πιθανούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους της εταιρείας, έφυγα γιατί πίστευα ότι δεν θα μου ταίριαζε το εργασιακό περιβάλλον.

Ήμουν σίγουρος ότι το εγχείρημα θα γνώριζε επιτυχία, αλλά δεν γνώριζα το πότε και τι θα έπρεπε να εγκαταλείψω ή να θυσιάσω για να γίνει αυτό. Εάν ήξερα ότι η εταιρεία θα καθιστούσε 300 ανθρώπους εκατομμυριούχους σε μόλις τέσσερα χρόνια, θα είχα μείνει. Και παρ’ όλα αυτά, πάλι θα έφευγα κάποια στιγμή. Ο Τζομπς και ο Βόζνιακ είχαν τα δικά τους σχέδια. Ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο κι εγώ με τον δικό μου».

 

Πηγή: iefimerida.gr