1 2
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024 11:59
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στις 12:00 η κηδεία – Από τις 6 έως τις 10:30 η σορός στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης


Ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που θα γίνει τη Δευτέρα, εξέδωσε η οικογένειά του.

Ειδικότερα, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται τη Δευτέρα από τις 6:00 έως τις 10:30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Στη συνέχεια, η εξόδιος ακολουθία, θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους δωρεές σε ιδρύματα, αντί στεφάνου.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,
ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Πικραμμένος και Μενδώνη θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι «η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη», μία αναβάθμιση που αποφασίστηκε επειδή στην Αθήνα θα βρεθούν για την κηδεία αρχηγοί κρατών.

Οι διεργασίες όσον αφορά την κηδεία αλλά και την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ (που όπως ανακοινώθηκε θα ταφεί ως ιδιώτης), αφορούν τόσο την κυβέρνηση για τα μέτρα ασφαλείας και τις εργασίες στο Τατόι όσο και την οικογένεια του τέως βασιλιά για τα πρόσωπα που θα προσκληθούν.

Η κυβέρνηση, ήδη από νωρίτερα, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα αν η οικογένεια του τέως βασιλιά εχόταν σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη για την παραμονή της σορού του στο παρεκκλήσι για κάποιες ώρες πριν την κηδεία.

Αυτό που εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόβλημα θα αποτελούσε αν το προσκύνημα στη σορό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν τριήμερο, γεγονός που θα παρεπέμπε σε αποχαιρετισμό με τιμές αρχηγού κράτους σε επίπεδο διαδικασίας.

Οι εργασίες στο Τατόι

Σε δεύτερο επίπεδο οι εξελίξεις αφορούν σε όσα συμβαίνουν στο Τατόι, στον χώρο όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δίπλα στους οποίους θα ταφεί ο ίδιος.

Τα τελευταία 24ωρα μηχανήματα βαρέως έργου βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να γίνει χωρίς απρόοπτα.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στο Τατόι βρέθηκαν χθες, Πέμπτη (12/1) μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά, ο γιος του, Νικόλαος, με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, η αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος, ώστε να ελέγξουν τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας. Λίγο αργότερα έφτασε και .

Σε κάθε περίπτωση η ταφή αναμένεται να γίνει, κατά πληροφορίες, σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

Το πρωτόκολλο και οι καλεσμένοι

Η οικογένεια επέλεξε ένα ιστορικό γραφείο τελετών. Πρόκειται για το «Α. Γιαννακόπουλος» που βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκράτους, με έτος ίδρυσης το 1906. Είναι το ίδιο γραφείο που στο παρελθόν είχε αναλάβει την κηδεία του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ το 1920, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου από θανατηφόρο δάγκωμα μαϊμούς. Μετά από 44 χρόνια, συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου του 1964 ανέλαβε και τα διαδικαστικά της κηδείας του βασιλιά Παύλου από «στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους».

Πολλοί είναι οι επίσημοι που θα παρεβρεθούν στην τηλετή. Συνολικά οι καλεσμένοι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 200 άτομα για πρακτικούς λόγους. Η οικογένεια ήθελε να παρεβρεθούν όσα άτομα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης, ενώ έλαβε υπόψη και την απειλή διασποράς του κορωνοϊού. Θα τηρηθεί, πάντως, ένα αυστηρό πρωτόκολλο, ανάλογα με το αξίωμα του καθενός και έτσι θα καθοριστεί και το πού θα καθίσουν.

Όπως είναι φυσικό, θα τηρηθουν οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για όσους επισήμους παραστούν στην κηδεία. Στην Αθήνα έρχονται ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια. Η μητέρα του βασιλιά και αδελφή του θανόντος, Σοφία, βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη εδώ. Ήρθε απευθείας από την Ιταλία, όπου είχε μεταβεί για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου.

Αν και μέχρι στιγμής δεν ήταν σίγουρο, το παρών μάλλον θα δώσει και ο εξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά στο παρελθόν ήταν πολύ κοντά με τον Κωνσταντίνο. Οι δύο οικογένειες περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent».

Στην Ελλάδα μεταβαίνουν και οι δύο κόρες της Σοφίας, οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας. Στην κηδεία του τέως βασιλιά θα εκπροσωπηθεί και μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Κάρολος αποκλείστηκε εξαρχής, εξαιτίας του πρωτοκόλλου. Αυτό υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς της Βρετανίας παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών. Λέγεται, πάντως, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια, εκφράζοντας τα θερμά του συλληπητήριαμ ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη.

Πιθανό τη βρετανική βασιλική οικογένεια να εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδόχος Ουίλιαμ. Ας σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του θανόντος, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο. Πιθανότερο, πάντως, είναι να έρθει ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.

Θα παραστούν, επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας, η βασίλισσα της Ολλανδίας, η βασίλισσα της Δανίας και ο μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου

Λόγω της έλευσης μεγάλου αριθμού επισήμων, σημαντικό ζήτημα είναι τα μέτρα ασφαλείας. Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τα ονόματα των επισήμων που θα έρθουν, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει την τελετή και πολύ περισσότερο να απειλήσει την ασφάλεια επισήμων.

Οι αρχές θα γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο άφιξης και αναχώρησης κάθε επισήμου, καθώς επίσης τον τόπο παραμονής του και τις κινήσεις του. Όπως και να έχει, χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στο δρόμο από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα.