Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 09:45
Άλλες ΕιδήσειςΒόλοςΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα έχουμε πει όλα, δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε, επιθυμούμε καλές σχέσεις», απαντά η Αθήνα στον Σούνακ


«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, μετά τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή για το θέμα της ακύρωσης του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα φαίνεται να επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο επεισόδιο με την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού, όταν και ακύρωσε το προγραμματισμένο από καιρό ραντεβού τους, λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή του, ενοχλημένος από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελούν δίκαιο και διατυπωμένο από χρόνια αίτημα της Ελλάδας και το οποίο δεν θα μπορούσε να μην τεθεί σε μια τέτοιου επιπέδου συνάντηση και συζήτηση.

Η διαρροή αυτή της Αθήνας έρχεται σε απάντηση των όσων είπε λίγο νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το περιστατικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει προκαλέσει σάλο και τα πυρά όχι μόνο της ελληνικής πλευράς αλλά και της βρετανικής αντιπολίτευσης, του βρετανικού Τύπου και των Βρετανών πολιτών.

Ο Σούνακ απάντησε σήμερα στη βρετανική Βουλή, όταν δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον κατηγόρησε για μικροπολιτική, αγένεια και παραλογισμό, λέγοντάς του ότι επιχείρησε να ταπεινώσει έναν συνάδελφο και μια χώρα σύμμαχο, φίλη και εταίρο.

Ο Κιρ Στάρμερ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι ο Ρίσι Σούνακ «προφανώς, έχει χάσει τα λογικά του».

Ο Σούνακ απάντησε στην απρέπεια με νέα απρέπεια, λέγοντας ότι είναι… ανάρμοστο να αναμοχλεύουμε θέματα του παρελθόντος αντί να ασχολούμαστε με το μέλλον, ενώ επανέφερε το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε και χθες με διαρροές -το οποίο η Αθήνα έχει ήδη διαψεύσει από χθες-, ότι είχαν συμφωνήσει να μην τοποθετηθεί δημόσια ο Κ. Μητσοτάκης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ίδιο πνεύμα είχε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα, όταν επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την καθιερωμένη ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δυο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες σχέσεις έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερο, ότι είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ήταν τα όσα χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κίνηση του Σούνακ τού έχει γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς δέχεται πυρά πανταχόθεν, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λαμβάνει ανέλπιστη θετική δημοσιότητα.