Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024 13:31
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναβολή του Συνεδρίου και το «κόντεμα» Παππά -Γιατί ανησυχούν οι σύμμαχοι


Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συζητηθούν σήμερα το μεσημέρι οι αλλαγές που πρότεινε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η αναβολή του Συνεδρίου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του iefimerida.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ουσιαστικά το «δαχτυλίδι» του γραμματέα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μεταθέτοντας τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Παράλληλα, πρότεινε την οριστική αναβολή του Συνεδρίου, μέχρι να το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Εκκρεμεί η αλλαγή στο Γραφείο Τύπου, όπως και οι οριστικές αποφάσεις για τους τομεάρχες του κόμματος, αποφάσεις που θα ανακοινωθούν είτε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο είτε την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί Τζανακόπουλος;

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα σηματοδοτεί την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πορευτεί με ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του στο κόμμα αλλά και τη βούληση του προέδρου για στελέχωση των κομβικών κομματικών θέσεων από πρόσωπα της νέας γενιάς. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις με τον Πάνο Σκουρλέτη είχαν διαρραγεί το τελευταίο διάστημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν για φαινόμενα δυισμού. Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει μεγάλη γνώση του κόμματος και της νεολαίας του (έχει διατελέσει άλλωστε και γραμματέας), ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κινηθεί με τρόπο εξισορροπητικό ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αποστασιοποιηθεί από τον πυρήνα των «σκληρών προεδρικών» ιδρύοντας τη τάση «Αριστερό Δίκτυο», με άλλα στελέχη της γενιάς τους και διατηρεί καλή επικοινωνία με την ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («53», Φίλης, Βούτσης κ.λπ.). Ενδεικτικό της αποδοχής που χαίρει στο κόμμα είναι ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία αντίρρηση για το πρόσωπό του.

Οι αλλαγές στο Γραφείο Τύπου

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εγκαθιδρύσει στην Κουμουνδούρου το δίδυμο Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου δίνοντας στον δεύτερο τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Αν και μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Νάσος Ηλιόπουλος διεμήνυε ότι επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο νέος γραμματέας έχουν εντείνει τις πιέσεις προς το πρόσωπό του. Στο Γραφείο Τύπου, πάντως, αναμένεται να τοποθετηθούν και αναπληρωτές, με τη μία θέση να πηγαίνει σε πρόσωπο από τη Θεσσαλονίκη (έχουν ακουστεί τα ονόματα του Αλ. Νικολαϊδη και της Δ. Αυγέρη) και το άλλο σε στέλεχος που θα προέρχεται από τον «πασοκογενή» χώρο. Όπως συνήθως, πάντως, δεν αποκλείονται και οι «καραμπόλες» με τον Ηλιόπουλο να παραμένει τελικώς στη θέση του και άλλο πρόσωπο να αναλαμβάνει τη θέση. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η έκπληξη με πρόσωπο από τον χώρο των συμμάχων (ακούγεται για παράδειγμα το όνομα του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου).

Μήνυμα σε Παππά η αναβολή του Συνεδρίου

Για την αναβολή του Συνεδρίου, πέραν των προφανών υγειονομικών λόγων, «κρύβονται» και άλλοι λόγοι. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να μην επιθυμούσε διεξαγωγή «μισού» Συνεδρίου και απέρριψε την πρόταση του Νίκου Παππά για ένα σύστημα που προέβλεπε συνδυασμό διαδικτυακής και ενσώματης παρουσίας συνέδρων. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα των σκληρών Προεδρικών (Παππάς, Πολάκης, Σπίρτζης κλπ) επιθυμούσε διακαώς τη διεξαγωγή Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι οι αλλαγές στο κόμμα σε συνδυασμό με την αναβολή του Συνεδρίου θα επιτρέψουν να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας που ταλανίζει την Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αναβολή του Συνεδρίου, πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη και με το κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Παππά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα. Το κλίμα αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αλλαγές στους Τομεάρχες με τον Νίκο Παππά να αλλάζει ευθύνη και να αναλαμβάνει είτε το «χαρτοφυλάκιο» των Υποδομών είτε αυτό της Ενέργειας.

Η ανησυχία των συμμάχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, του iefimerida.gr τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθούν για τις αποφάσεις αλλά και για το σκεπτικό τους. Αν και οι Μπίστης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου συμμετείχαν στην απογευματινή σύσκεψη της ομάδας του «πρωινού καφέ» τη Δευτέρα, στις τάξεις της Προοδευτικής Συμμαχίας καταγράφεται μία ανησυχία που αφορά κυρίως τη δέσμευση του Προέδρου και του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διεύρυνσης και του πολιτικού ανοίγματος του κόμματος. Δεδομένης της αναβολής του Συνεδρίου, μάλιστα, αναμένεται να ζητήσουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο στάδιο.