MobileΚόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Σε δύο στρατόπεδα η Ε.Ε για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ενεργειακή ακρίβεια

Με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να απλώνουν βαριά τη σκιά τους σε κράτη και πολίτες, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται εκ νέου το απόγευμα (5μ.μ. ώρα Ελλάδας) στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πιάσουν ξανά το νήμα της επίλυσης σειράς ζητημάτων που “καίνε” τις χώρες τους, με κυριότερα τα μέτρα για την ακρίβεια από την ενεργειακή κρίση αλλά και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Επιδιωκόμενος στόχος οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή απέναντι σε αυτά τα «καυτά» θέματα, χωρίς ωστόσο το κλίμα, οι συζητήσεις και οι διαβουλέυσεις που προηγήθηκαν, να δείχνουν ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής μεταξύ των 27 ηγετών αποτυπώνεται μία διστακτικότητα και ένας διχασμός τόσο στο ενεργειακό, όσο και στο θέμα του εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, τα οποία άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η ενεργειακή ακρίβεια

Σύμφωνα με το σημερινό πρόγραμμα οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ένα ζήτημα που πολλά κράτη αναμένουν συμπληρωματικά με το δικό τους σχεδιασμό- όπως και η Ελλάδα- να δουν την Ευρώπη να ενεργοποιείται και να αναλαμβάνει δράση έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, ωστόσο για άλλη μία φορά, βορράς και νότος συγκρούονται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε ήδη από το Νταβός, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην προτασή του για ένα είδος επιβολής πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. «Υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες; Ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
poster

Διχάζει και το ρωσικό πετρέλαιο

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Ευρωπαίων πρεσβευτών που πραγματοποιήθηκαν χθες προκειμένου να βρεθεί λύση σχετικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αυτό δεν φαίνεται να κατέστη εφικτό και οι πρεσβευτές δεν φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία και αναμένεται να επανέλθουν σήμερα το πρωί.

Η Κομισιόν για την ώρα προτείνει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο το ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών και τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία και να απαγορευτεί αυτό που εισάγεται μέσω θάλασσας. Πρόταση που δείχνει να ικανοποιεί εν μέρει την Ουγγαρία, ωστόσο η ίδια ζητά περισσότερες εγγυήσεις. Ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών πως η ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στις κυρώσεις της Μόσχας αρχίζει να καταρρέει.

Η εξαίρεση της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας παρουσιάζει ένα διπλό πρόβλημα, η μία πτυχή του οποίου αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Αφενός οι τρεις χώρες δεν θα προλάβουν να δημιουργήσουν τις υποδομές για να αναπληρώσουν τις απώλειες από την παύση του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, και αφετέρου, το πετρέλαιο της επόμενης μέρας εκτιμάται ότι θα είναι πιο ακριβό, λόγω κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας, γεγονός που θα επιβαρύνει καθοριστικά τον προϋπολογισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρών «διαδικτυακά» και ο Ζελένσκι

Το πρώτο θέμα της έκτακτης Συνόδου – επιπτώσεις του οποίου είναι όλα τα υπόλοιπα- είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το «παρών», μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο πεδίο της μάχης και την κατάσταση στη χώρα του.

«Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», τονίζεται επίσης στην επιστολή προς τους 27 του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και προστίθεται: «Από την πρώτη κιόλας μέρα, ήμασταν ακλόνητοι στην ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και την ηγεσία του. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας και παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, εξάλλου, για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και αντιμετωπίζουμε σοβαρούς κινδύνους πείνας και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ. Θα δούμε επίσης πώς να συντονίσουμε καλύτερα τις πολυμερείς πρωτοβουλίες ως προς αυτό» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ‘Αμυνας, να υποβάλει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις και να προτείνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Τα ελληνοτουρκικά;

Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν αποκλείεται και από κυβερνητικά στελέχη, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός , στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης των εταίρων μας και της διεθνοποίσης της τουρκικής παραβατικότητας, θα θέσει το ζήτημα εκ νέου στους 27. Μία κίνηση πλήρως εναρμονισμένη και με την πρόθεση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να ενημερώσει τους ομολόγους του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της κυπριακής προεδρίας, Α.Ιωσήφ, ο κ.Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εγκαταλείποντας την επεκτατική της πολιτική.

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com