Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 04:32
ΘεσσαλίαΤρίκαλα

Συλλαλητήριο με τρακτέρ έκαναν αγρότες στο κέντρο των Τρικάλων

Με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, οι Τρικαλινοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους και προαναγγέλλοντας ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

τρακτερ

τρακτερ

Έθεσε και το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, περιλαμβάνοντας αφενός της αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφετέρου τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων αλλά και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

Ζητούμενο επίσης, είναι η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας το εισόδημα επιβίωσης και τις προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Διαχρονικό, δε, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ασφαλίζει αλλά και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες του νομού Τρικάλων, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη».

«Διεκδικούμε το δίκιο μας, το δικαίωμά μας να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την γη μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάμπρος Τσέκας, παρουσιάζοντας παράλληλα και το διεκδικητικό πλαίσιο. Τόνισε δε, πως οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά του