«Μου είπε το όνομα Γιάννης και μετά έκανε τη κίνηση σαν κάποιος να σβήνει τσιγάρο στο πρόσωπό του», ανέφερε στην κατάθεσή της η παιδίατρος του Γ.Ν. Λάρισας, περιγράφοντας τις σοκαριστικές στιγμές της εξέτασης δύο παιδιών με εμφανή σημάδια κακοποίησης.
Σύμφωνα με την κατάθεσή της στους αστυνομικούς, η μητέρα των παιδιών προσήλθε το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2025 στα επείγοντα μαζί με τα δύο ανήλικα, αναφέροντας πως η 6χρονη κόρη της εμφάνιζε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, κατά την ιατρική εξέταση, εντοπίστηκαν εκτεταμένες βλάβες στο δέρμα της ανήλικης, κυρίως στα χέρια και στα πόδια.
«Εκτεταμένες δερματικές βλάβες»
Η γιατρός περιέγραψε: «Κατά την κλινική εξέταση της ανήλικης διαπιστώθηκαν εκτεταμένες δερματικές βλάβες κυρίως στα άνω και κάτω άκρα, κατά τόπους ελκωτικές με εκδορές και εφέλκιδες. Τέθηκε μάσκα νεφελοποίησης με βρογχοδιασταλτικά λόγω αυτών των ευρημάτων. Επίσης παρατηρήθηκε και μια περίεργη συμπεριφορά της μητέρας και τέθηκε υποψία παραμέλησης. Χωρίς να την ρωτήσουμε κάτι συγκεκριμένο, μας ανέφερε μόνη της, κυρίως όταν άρχισα να την ρωτάω για το πότε εμφανίστηκαν αυτές οι δερματικές βλάβες, ότι οι βλάβες αυτές προκλήθηκαν από έντονο κνησμό και πως επειδή δεν είχε χρήματα, δεν είχε καταφέρει να πάει το παιδί σε κάποιον γιατρό να το κοιτάξει, καθώς επίσης πως είναι μια χωρισμένη και κακοποιημένη μητέρα».
Μπροστά σε αυτά τα ευρήματα, η παιδίατρος και οι συνάδελφοί της προχώρησαν σε εξέταση και του 5χρονου αδερφού του κοριτσιού, διαπιστώνοντας επίσης σοβαρά σημάδια κακοποίησης.
«Μετά από όλα αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό και με τα λεγόμενα και τη συμπεριφορά της μητέρας, κρίθηκε αναγκαία η εξέταση και του αγοριού, καθώς διαπιστώθηκαν δερματικές βλάβες σε εμφανή σημεία των άνω άκρων αλλά και στο πρόσωπο του. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν αυτές οι βλάβες στα χέρια, στους γλουτούς και στο μέσο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Αφού του αφαιρέσαμε τα ρούχα και το εσώρουχο διαπιστώθηκαν χρωματισμοί στο δέρμα του με μαρκαδόρο σκούρου χρώματος σχεδόν σε όλη την έκταση των γλουτών, στα γεννητικά του όργανα και στα δάχτυλα των ποδιών. Όταν ρωτήσαμε την μητέρα πώς έγιναν αυτά, εκείνη μας απάντησε πως μόνο του το παιδί ζωγραφίζει το σώμα του με εμένα να απορώ λέγοντας της πώς είναι δυνατόν το παιδί να έφτασε να ζωγραφίσει τα οπίσθιά του. Επίσης απόρησα για το πώς το παιδί κατάφερε να ζωγραφίσει το μόριο του τόσο ομοιόμορφα σε αυτή την ηλικία που είναι», συνέχισε η παιδίατρος.
Η παιδίατρος συνομίλησε εκτενώς και με τη μητέρα, καταγράφοντας σημαντικά στοιχεία: «Στη συζήτηση που κάναμε μου είπε ακόμη πως στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από 3 χρόνια, ο πρώην σύζυγός της με τη βία την απήγαγε μαζί με τα παιδιά και τους μετέφερε στη Λιβαδειά που ζει εκείνος. Ακόμη μου είπε πως ο λόγος που συναντήθηκε μαζί του τότε ήταν για να της δώσει χρήματα, για τη διατροφή των παιδιών, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Την ρώτησα αν εκείνος έχει χτυπήσει ποτέ τα παιδιά και μου είπε κατηγορηματικά όχι».
«Την ρώτησα αν την χτυπάει ο μπαμπάς»
Κατά το διάστημα που η μητέρα συνομιλούσε με τις Αρχές, η παιδίατρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να μιλήσει μόνη της με τα παιδιά. Η 6χρονη αποκάλυψε πως ο πατέρας της είναι αυτός που την χτυπά.
«Όσο η μητέρα ήταν με τους αστυνομικούς πήρα τα παιδιά για μια βόλτα μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου. Εκεί βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω τη μικρή αν την χτυπάει ο μπαμπάς της. Το πρόσωπο της σοβάρεψε και έγνεψε καταφατικά. Την ρώτησα ακόμη τρεις φορές και η απάντηση της ήταν και πάλι θετική. Μετά την ρώτησα αν ο μπαμπάς χτυπάει την μαμά και εκείνη μου απάντησε και πάλι ναι. Το ίδιο την ρώτησα και για τον αδερφό της και μου απάντησε όχι.
Μετά την ρώτησα αν αυτά στο χεράκι της τα έκανε ο μπαμπάς της και μου απάντησε ναι. Την ρώτησα πως της τα έκανε και εκείνη μου έδειξε με το χέρι της, κάνοντας τη κίνηση στον αέρα όπως σβήνει κάποιος ένα τσιγάρο. Μετά την ρώτησα επί τούτου πιο συγκεκριμένα εάν τα σημάδια στο χέρι είναι από τσιγάρο που σβήνει ο μπαμπάς και της το έδειξα. Μου έκανε την ίδια κίνηση σαν να σβήνει ένα τσιγάρο στο χέρι της».
Η παιδίατρος φέρεται να κατέθεσε επίσης ότι τα παιδιά επανέφεραν συχνά το όνομα «Γιάννης», δημιουργώντας ερωτήματα για το αν αναφέρονταν στον πατέρα τους ή σε άλλο ενήλικα.