MobileΒόλοςΤοπικά

Στον Βόλο η κινητή μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – Το λεωφορείο της ανακύκλωσης

Τη σημασία της ανακύκλωσης, αλλά και τον σωστό τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνουμε τα υλικά, μαθαίνουν οι λιλιπούτειοι δημότες του Βόλου με στόχο να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της ανακύκλωσης στις οικογένειές τους.

Από χθες για δύο εβδομάδες στον Βόλο έχει κάνει στάση το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρωτότυπο και πρότυπο Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, το οποίο επισκέπτονται μαθητές, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο ο Βόλος μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες πόλεις σε πανελλήνιο επίπεδο στον τομέα της ανακύκλωσης, έχει μάλιστα βραβευτεί γι’ αυτό, ωστόσο υπολείπεται από τον μέσο πανευρωπαϊκό όρο. «Δυστυχώς πολλές φορές οι δημότες δεν διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα από τα οργανικά απόβλητα και όλα μαζί καταλήγουν στους μπλε κάδους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να οδηγούμε ολόκληρο το περιεχόμενο των μπλε κάδων ή ακόμη και απορριμματοφόρων της ανακύκλωσης στο ΧΥΤΑ ακριβώς επειδή δεν έχει γίνει σωστή ανακύκλωση και να προϊόντα αχρηστεύονται», σημείωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Εξω από το λεωφορείο της ανακύκλωσης βρέθηκε και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, η οποία υπογράμμισε ότι μέσα από τη φιλοξενία της συγκεκριμένης κινητής μονάδας στόχος είναι η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και η τόνωση της ιδέας της ανακύκλωσης.  Όπως ανέφερε η ίδια το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρία και πράξη και επιπλέον έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς με την ανακύκλωση των συσκευών ενισχύεται το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το λεωφορείο της ανακύκλωσης θα παραμείνει στον Βόλο μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, κ. Αγγελική Χατζηνικολάου το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχει αναπτυχθεί με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των δημοτών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων του λεωφορείου εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής»δράσης.

Στο πρόγραμμα πραγματοποιείται εκπαίδευση παιδιών και δημοτών όλων των ηλικιών, η οποία διαρκεί 45 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν τις πλαστικές και μεταλλικές τους συσκευασίες, έτσι ώστε βιωματικά να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που επισκέπτονται το λεωφορείο και με χρήση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιείται στο 2ο επίπεδο του Κέντρου, συνειδητοποιούν τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης. Με το πέρας της θεωρητικής αυτής εκπαίδευσης, οι μαθητές και επισκέπτες κατεβαίνουν στο πρώτο επίπεδο που πραγματοποιείται το πρακτικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακυκλώνοντας στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι για επίσκεψη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2106856110-801 11 67890 (Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-17.00). Το λεωφορείο δέχεται επιβάτες από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8π.μ.έως 2μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από11π.μ. έως 1μ.μ. και από 6μ.μ. έως8μ.μ

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com