Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024 06:46
ΒόλοςΤοπικά

Στο Βελιγράδι η αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Μποντού – Τοκαλή


Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Εκπαίδευσης τουΔήμουΒόλουΓεωργία Μποντού-Τοκαλή επισκέφτηκε το Βελιγράδι από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Έλληνες της Σερβίας»στο πλαίσιο της 45ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού

Η Αντιδήμαρχος εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου σε ελληνική εκδήλωση των «Ελλήνων της Σερβίας» με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου«Εν Τρικερίω», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου στηΣκαντάρλια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση από τη χορευτική ομάδα του συλλόγου με τις αυθεντικές τρικεριώτικες φορεσιές, που ξεσήκωσε το ελληνικόκαι σερβικό κοινό.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ.ΕλένηΔανηιλίδου, Πρόξενος της Ελλάδας στο Βελιγράδι, ο κ.ΒασίλειοςΠροβελέγγιος, Πρόεδρος του Συλλόγου “Ελληνες της Σερβίας”, ο κ. PetarRodifcis, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου στη Σερβία, ο κ. VojkanStojicic, Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, και ο κ.MilanVukosaljevic, πρώην Πρόξενος της Σερβίας στην Αθήνα.

Επίσης, η κ.Μποντού-Τοκαλή κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Βόλου στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου στο κέντρο της πόλης παρουσία μελών της ελληνικής κοινότητας Βελιγραδίου. Μετά όλοι μαζί επισκέφθηκαν τον Πύργο Νεμπόισα, όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Ρήγας Φερραίος το 1798.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας και συναντήθηκε με τον κ.ΊβιτσαΝτάτσιτς, Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας. Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή του κ.IgorRaicevic,Γενικού Γραμματέα Εκπαίδευσης του Μητροπολιτικού Δήμου Βελιγραδίου, του κ.NikolaNedeljkovic, νέου Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα, του κ. Βασίλειου Προβελέγγιου, Προέδρου του Συλλόγου “Ελληνες της Σερβίας”και τουκ.PetarRodifcis, Προέδρου του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου στη Σερβία. Αρχικά έγινε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία των δύο λαών και η συζήτηση επικεντρώθηκε πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, τουρισμού, πολιτισμού, επιχειρηματικότητας.

Επίσης, η Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε για τη στήριξη της Σερβίας στο Δήμο Βόλου με την αποστολή εθελοντών και πυροσβεστών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Δήμου Βελιγραδίου και Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της μακραίωνης ελληνοσερβικής φιλίας αλλά και της λειτουργίας του Σερβικού σχολείου στο Βόλο.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος επισκέφθηκε την 45η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βελιγραδίου, στην οποία η Ελλάδα ήταν φέτος τιμώμενη χώρα. Κατά την επίσκεψή της συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Κακούτη, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ΕΟΤ Σερβίας, τον κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό των Σέρβων με ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για τον Βόλο και το Πήλιο.

Η κ. Γεωργία Μποντού -Τοκαλή ευχαριστεί θερμά τον κ. Βασίλειο Προβελέγγιο και τον κ.PetarRodifcis από την Ελληνική Κοινότητα Σερβίας για την πρόσκληση και την οργάνωση του προγράμματος.

Τέλος, ευχαριστεί θερμά την κ.Άσπα Καλογήρου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕνΤρικερίω», το Δ.Σ. και την χορευτική ομάδα του συλλόγου για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση συμμετοχήςτους στην ελληνική εκδήλωση στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των δεσμών ελληνοσερβικής φιλίας και συνεργασίας.