MobileΜαγνησίαΤοπικά

Στη Σκόπελο «χτυπά» η καρδιά του ρεμπέτικου

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου ανοίγει την αυλαία του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ στη Σκόπελο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Καταξιωμένοι μουσικοί, οργανοποιοί και ομιλητές θα παρουσιάσουν την ιστορία και το ύφος του κοινωνικό-μουσικό-χορευτικού φαινομένου του ρεμπέτικου.
Έπειτα από την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση του Ρεμπέτικου Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών της Σκοπέλου, ο Σύλλογος διοργανώνει το «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο 2019» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα, στις 15-16-17 και 18 Ιουλίου, υπό τη σκιά της «Παναγίας του Πύργου», το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Μπουζουκομάνα και ταλεντομάνα καλλονή η Σκόπελος συγκεντρώνει τους φανατικότερους θιασώτες του ρεμπέτικου. Στην Ακρόπολή της ψηλά στο Κάστρο, κάθε νύχτα ο εμβληματικός, γνωστός σε όλους ρεμπέτης Γιώργος Ξηντάρης με τους γιους του και τους μαθητές του, όλους δεξιοτέχνες μπουζουξήδες, στήνει ένα πρόγραμμα υψηλών αξιώσεων. Ο σημαντικός κιθαρίστας Κώστας Καλαφάτης παίζει πάντοτε σε κάποιο στέκι το gel του Χατζηχρήστου. Ο Παύλος Βασιλείου με τη «μακρά» ιστορία του, αναγνωρισμένος επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο Νίκος Σύρρος, που διαπρέπει στο εξωτερικό, εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι στη Σκόπελο. Ο επίσης σπουδαίος Χρήστος Μητρέτζης εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά. Οι νεότεροι Κωστής Κοσύφης, ο Παναγιώτης Αστεριάδης, ο Νίκος Ξηροχειμώνας, ο Στέλιος Παχής, ο Αποστόλης Σταύρακας, ο Θανάσης Σύρρος, ο Γιάννης Ξηρογιάννης, ο Γιάννης Παλαιολόγος, ο Κώστας Λεμονής και πόσοι άλλοι νέοι σολίστες μαγευτικοί είναι το έμψυχο υλικό, το οποίο ενέπνευσε τους διοργανωτές και δημιούργησε την ιδέα για το ρεμπέτικο φεστιβάλ και φυσικά πάνω σε όλους αυτούς τους αξιόλογους Σκοπελίτες μουσικούς, βασίζεται και στηρίζεται.

Φέτος θα συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, το σχήμα της «Πριγκηπέσσας» και του «Κατιφέ» από τη Θεσσαλονίκη, ο Αγάθων Ιακωβίδης, αλλά και μουσικά ωδεία όπως το «Εν χορδαίς και εν οργάνοις» από τη Σύρο και το Σύγχρονο Μουσικό Ωδείο Καβάλας με τους «Παγγαιορείτες».
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί έκθεση μουσικών οργάνων από οργανοποιούς, διάλεξη από τον φιλόλογο κ. Θωμά Κοροβίνη, αλλά και σεμινάρια μπουζουκιού από τον δεξιοτέχνη κ. Μανώλη Πάππο και διάλεξη από τον καθηγητή κ. Θωμά Κοροβίνη.
Έτσι, το Ρεμπέτικο Φεστιβάλ, αρχίζει να αποκτά (ήδη από τη δεύτερη χρονιά) κύρος αλλά και να γίνεται ευρέως γνωστό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Ο σκοπός του Δ.Σ. του Συλλόγου, αρχίζει να εκπληρώνεται, και η Σκόπελος πια παίζει βασικό ρόλο στη μετάδοση και διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι αφενός μεν το ρεμπέτικο και αφετέρου η μεταλαμπάδευσή του στις νεότερες γενιές του τόπου και παραπέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Στην προσπάθειά μας έχουμε πάντα υποστηρικτές όλους τους επαγγελματίες του νησιού που βοηθούν σε κάθε μας εκδήλωση, τους κατοίκους του νησιού, ντόπιους, αλλά και αλλοδαπούς, τους λάτρεις της Σκοπέλου, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ANEΣ ferries και HSW και φυσικά όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Σκοπέλου.
Τη χορηγία προβολής ΕΡΤ3 – ΕΡΤ Βόλου.