Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 12:48
Ελλάδα

Στη Ρωσία έχει διαφύγει η «Μαρία Τ.» – Κυκλοφορούσε με στοιχεία νεκρής από το 1991

Η διπλή ζωή της «κατασκόπου με το βελονάκι», το μαγαζί στο Παγκράτι και ο σύζυγος στη Βραζιλία.

Ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο για τη χώρα μας παιχνίδι κατασκόπων εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες θυμίζοντας σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ ή κάποιας σειράς του Netflix.

Όπως αποκάλυψε ΕΥΠ μία γυναίκα με το όνομα «Μαρία Τ.», τελικά αποδείχθηκε πως ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος και ονομάζεται «Ιρίνα Τ. Σ.», θυμίζοντας την κατασκοπική σειρά «Κωδικός Alias», με τους χαρακτήρες να είναι κατάσκοποι της CIA, της KGB και άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Το σενάριο όμως είναι αληθινό και μάλιστα διαδραματίζεται στην Αθήνα με τις λεπτομέρειες να παραπέμπουν ακόμα περισσότερο σε ένα κατασκοπικό θρίλερ, καθώς η συγκεκριμένη γυναίκα φαίνεται πως έχει σύζυγο Ρώσο επίσης μυστικό πράκτορα στη Βραζιλία, και πως χρησιμοποιούσε ταυτότητες νεκρών και νηπίων που έχουν αποβιώσει για να φέρνει στην Ελλάδα είτε Ρώσους βαρυποινίτες είτε άλλους κατασκόπους, οι οποίοι στη συνέχεια διασκορπίζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το κατάστημα πλεκτών στο Παγκράτι

Στην Ελλάδα και σε όσους τη γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.

Συγκεκριμένα παρουσιαζόταν να έχει ηλικία λίγο πάνω από τα 30 και να είναι ιδιοκτήτρια του γνωστού καταστήματος «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο».

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή, ενώ επιπλέον εμφανιζόταν και ως φωτογράφος.

Ωστόσο δύο πράγματα που προκαλούν εντύπωση. Το ένα είναι ότι παρόλο που έχει πάρα πολλές φωτογραφίες στα προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα σε σχεδόν όλες καλύπτει το πρόσωπό της, είτε με κάποιο πλεκτό της είτε με κάποια φωτογραφική μηχανή και το δεύτερο πως προτιμούσε να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού της με μετρητά, αποφεύγοντας τραπεζικές συναλλαγές.

Έπεσαν από τα σύννεφα όσοι τη γνώριζαν

Μιλώντας στο Star η κοπέλα με την οποία συνεργαζόταν στο κατάστημα, έπεσε από τα σύννεφα καθώς δεν φανταζόταν ότι μία γυναίκα που ήταν πολύ καλή στο πλέξιμο, αλλά και ένας πολύ καλός άνθρωπος με αρκετές γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι τελικά κατάσκοπος.

«Πάρα πολύ καλός άνθρωπος, εμένα μου έχει φερθεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ ευγενικά. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου γιατί είμαι πλέκτρια κι εγώ. Ήταν εσωστρεφής άνθρωπος, πάτα πολύ καλός σαν χαρακτήρας. Πολύ ευγενική, γνώριζε πάρα πολύ το αντικείμενο, δηλαδή το πλέξιμο. Επαγγελματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Καθοδήγηση συμβουλές κτλ.», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην πολύ κάλυψη που είχε εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ώστε κανείς να μην υποπτευθεί κάτι, συνετέλεσε το γεγονός ότι μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Τόσο στη γειτονιά όπου έμενε στο Παγκράτι, όσο και ο σύντροφος που είχε στην Ελλάδα, δεν γνώριζαν τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και εξεπλάγησαν με τη διπλή ζωή που ζούσε αυτή η γυναίκα και μαθαίνοντας πως ήταν «η κατάσκοπος με το βελονάκι».
Η «illegal Ιρίνα» που έγινε η «κατάσκοπος με το βελονάκι»

Η «Μαρία Τσάλλα» που στην πραγματικότητα ονομάζεται «Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα» σύμφωνα με την ΕΥΠ ανήκει στην ειδική κατηγορία κατασκόπων της Ρωσίας με το προσωνύμιο «illegals».

Οι κατάσκοποι αυτής της κατηγορίας εφοδιάζονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους, με στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών που έχουν πεθάνει, ενώ φαίνεται να λειτουργούν σε ζευγάρια σε διαφορετικές χώρες.

Μόνο το 2022 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ξεσκεπάστηκαν τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΥΠ «οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

Ο σύζυγος στη Βραζιλία

Έτσι η «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο που δραστηριοποιείτο στη Βραζιλία ως «Ντάνιελ Κάμπος». Όλα όσον αφορά την κάλυψή της πήγαιναν καλά μέχρι που ο σύζυγός της εντοπίστηκε πριν από λίγους μήνες στη Βραζιλία και αποκαλύφθηκε.

Ο ίδιος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με το πρόσχημα ότι πηγαίνει διακοπές στην Ταϊλάνδη ή στη Μαλαισία και την ίδια περίοδο έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι η «κυρία Τσάλλα» και δεν ξαναεμφανίστηκε.
Η είσοδος στην Ελλάδα και η «ανάκληση» στη Ρωσία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για την είσοδό της στην Ελλάδα φέρεται πως χρησιμοποίησε ένα παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζει στη Λατινική Αμερική. Γράφτηκε στο δημοτολόγιο δήμου της Αττικής ενώ έναν χρόνο αργότερα με ληξιαρχική πράξη επανεγγράφηκε σε δήμο εκτός Αττικής.

Το 2018 πήρε την ελληνική υπηκοότητα με μία ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ενός βρέφους που πέθανε στη γέννα με ημερομηνία γέννησης και θανάτου Δεκεμβρίου 1991.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ετών είναι καθώς στην ελληνική της ταυτότητα παρουσιαζόταν ως 32 ετών ή 37 ετών, ενώ στο ρωσικό έγγραφο εμφανίζεται ως 35 ή 32 ετών.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει.

Αυτό που προβλημάτισε τις ελληνικές Αρχές φαίνεται πως ήταν ότι περίπου πριν τρεις μήνες, δηλαδή τον περασμένο Ιανουάριο την εποχή που ξεσκεπάστηκε ο σύντροφος, συνέλαβαν συνάδελφό της, «illegal» στη Σλοβενία. Τότε άρχισε η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών ασφαλείας και οι Αρχές κατέληξαν στα «χνάρια» της «Μαρία Τσάλλα».

Ακολούθως, η ΕΥΠ προχώρησε σε έρευνα στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε ανακολουθία στο έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο που την αφορούσε. Οι ρωσικές Αρχές φέρεται πως κατάλαβαν ότι ξεσκεπάστηκε με την ίδια να ανακαλείται και στις 4 Ιανουαρίου να επιστρέφει στη Μόσχα.

Η κοπέλα που εργαζόταν στο κατάστημα ανέφερε πως της είπε ότι πηγαίνει επαγγελματικό ταξίδι αναψυχής στις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της και την υπάλληλο και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το κόστος για τη μετατροπή της Ιρίνα σε «Μαρία» φαίνεται πως κόστισε τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ στη Ρωσία.

Πλέον αυτό που εξετάζουν οι Αρχές είναι ποια ακριβώς ήταν η αποστολή της, τι είδους κατασκοπικό έργο έχει επιτελέσει, καθώς με την ιδιότητα του φωτογράφου μπορεί να έχει φωτογραφήσει ακόμα και κρίσιμες υποδομές.

Η ανακοίνωσε της ΕΥΠ
«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ.

«Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», προσθέτει.

«Η Μαρία Τ.» και οι «illegals»
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».