Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:26
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπεύδει σε Κάιρο και Λευκωσία ο Δένδιας – Τι συμβαίνει με EastMed και «W18»






Αυξημένης σημασίας θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και η συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, σοβαρό προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να αποδέχεται, μέσω του οικοπέδου «W18», τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές). Το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Ενόψει των γεωπολιτικών κινδύνων που εγείρουν για την Ελλάδα οι πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου, το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν δυο τηλεφωνικές επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Η πρώτη ανάμεσα σε Δένδια και Σούκρι στις 26 Φεβρουαρίου και η δεύτερη ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Αλ Σίσι την προηγούμενη Τετάρτη. Σε συνέχεια των δύο αυτών επαφών, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα, αποφασίστηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.

Άλλωστε, η κίνηση της Αιγύπτου να αναγνωρίσει, μέσω του οικοπέδου «W18», τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας προκάλεσε αφενός ερωτήματα στην Αθήνα για τη στάση ενός σημαντικού συμμάχου στην περιοχή και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα στην Αγκυρα να επενδύσει επικοινωνιακά σε ένα κρεσέντο δηλώσεων που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία. «Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To Υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του το Σάββατο.

Από την πλευρά της, η Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών, το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία». Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σούκρι στην τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών».

Στην Κύπρο για EastMed και Κυπριακό

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αυθημερόν στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αντικείμενο των σημερινών επαφών του Νίκου Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία αναμένεται να είναι και οι σκέψεις που έχουν κατατεθεί για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την προηγούμενη εβδομάδα, το Κάιρο έχει καταθέσει πρόταση για παράκαμψη της Κύπρου από τον αγωγό, μέσω σύνδεσης Ισραήλ (κοίτασμα Λεβιάθαν) – Αιγύπτου – Ελλάδας (Κρήτης) και μεταφοράς από εκεί με LNG στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριζε ότι ήδη έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις ανάμεσα σε Μητσοτάκη, Αλ Σίσι, Νετανιάχου και ότι ενήμερος για την πρόταση είναι και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσαν δυσφορία στη Λευκωσία, με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης να διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση και να σημειώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει ενημερωθεί από τους ομολόγους του. Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε σχετική ερώτηση του iefimerida.gr την Πέμπτη, τόνισε ότι οι οποίες συζητήσεις γίνονται ανάμεσα σε συνεργαζόμενα κράτη δεν είναι ανταγωνιστικές με τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες.

Αν και οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο, βούληση της Αιγύπτου φαίνεται ότι είναι να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στην περιοχή. Η πρόταση του Καΐρου για παράκαμψη της Κύπρου από την όδευση του EastMed στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών προσκομμάτων στον αγωγό, λόγω των διεκδικήσεων της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα ενεργειακά να αποτελούν κομβικό παράγοντα διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Πηγή: iefimerida.gr