MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

SOS για τους επαγγελματίες της Μαγνησίας : Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι απάτες με τις δήθεν λάθος τραπεζικές πληρωμές – Νέα κρούσματα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα κρούσματα εξαπάτησης εμπόρων και επαγγελματιών από ομάδες απατεώνων που δρουν εκμεταλλευόμενοι κενά στην τραπεζική διαδικασία και χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά, αποσπώντας έτσι χιλιάδες ευρώ από τα θύματά τους.

Ετσι μετά την περίπτωση της Αλοννήσου με θύματα πέντε ξενοδόχους του νησιού, χθες στο Βόλο θύμα έπεσε βενζινοπώλης, που πάντως ήταν πιο τυχερός αφού χάρις στην έγκαιρη κινητοποίηση της Αστυνομίας, που εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη των απατεώνων και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να τους ταυτοποιήσει και να τους συλλάβει, πήρε πίσω τα χρήματα που του είχαν δολίως αποσπάσει.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις Ρομά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Ο ένας από τους δράστες είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, φαίνεται όμως ότι δεν… σωφρονίστηκε και με την έξοδό του από τις φυλακές οργάνωσε μαζί με γνωστούς του, επίσης άτομα με ποινικό μητρώο, την επόμενη κίνησή τους. Το «δόλωμα» ήταν η γυναίκα που εμφανίστηκε στον βενζινοπώλη για να κάνει την παραγγελία του πετρελαίου θέρμανσης. Ο βενζινοπώλης είδε επίσης και τον σύντροφο της γυναίκας, ο οποίος του προσκόμισε το πλαστογραφημένο έμβασμα για τα χρήματα που δήθεν κατέθεσε στην τράπεζα ως αντίτιμο για την παραγγελία που θα τους παρέδιδε. Οι άλλοι δύο συνεργοί της υπόθεσης απάτης φαίνεται ότι έδρασαν στο παρασκήνιο.

Παρήγγειλε πετρέλαιο 600 ευρώ

Η γυναίκα εμφανίστηκε σε βενζινοπώλη του Βόλου και παρήγγειλε μισό τόνο πετρέλαιο θέρμανσης. Του ζήτησε μάλιστα τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να του καταθέσει το αντίτιμο πριν παραλάβει την παραγγελία. Το ποσό ήταν600 ευρώ. Ο βενζινοπώλης ανυποψίαστος έδωσε στη γυναίκα τον αριθμό του επαγγελματικού τραπεζικού του λογαριασμού και περίμενε την απόδειξη στην οποία θα φαινόταν η κατάθεση προκειμένου στη συνέχεια να κάνει παράδοση του πετρελαίου.

Προσκόμισαν πλαστό έμβασμα6.000 ευρώ και ζήτησαν τα χρήματα πίσω

Λίγη ώρα αργότερα, στο πρατήριο εμφανίστηκε Ρομά, ο οποίος του έδωσε πλαστό έμβασμα. Φαινόταν ότι είχε καταθέσει στον λογαριασμό του βενζινοπώλη ποσό ύψους 6.000 ευρώ! Ο δράστης ισχυρίστηκε στον βενζινοπώλη ότι πρόσθεσε από λάθος ένα μηδενικό παραπάνω, αντί για 600 πληκτρολόγησε 6.000 ευρώ, τα οποία«έφυγαν» από τον τραπεζικό του λογαριασμό και ζήτησε από τον ανυποψίαστο επαγγελματία να του επιστρέψει το επιπλέον χρηματικό ποσό των5.400 ευρώ. Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι είχε άμεση ανάγκη τα χρήματα που από λάθος κατέθεσε στον λογαριασμό του βενζινοπώλη.

Εκείνος άμεσα κατέθεσε επίσης σε τραπεζικό λογαριασμό που του έδωσε η γυναίκα ποσό 5.400 ευρώ επιστρέφοντας τα χρήματα που δήθεν από λάθος κατέθεσαν στον ίδιο οι δύο Ρομά. Όταν το ζευγάρι έφυγε από το μαγαζί του, άρχισαν να μπαίνουν ψύλλοι στα αφτιά του πρατηριούχου. Πρόσφατη ήταν άλλωστε η περίπτωση απάτης με θύματα ξενοδόχους στην Αλόννησο, που έδρασαν με πανομοιότυπο τρόπο. Δεν έχασε άλλο χρόνο. Ενημέρωσε την Ασφάλεια για το συμβάν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Τους έδωσε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη πρόδωσαν τους δράστες

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσα από την κίνηση των λογαριασμών. Όπως διαπίστωσαν η γυναίκα κράτησε στο λογαριασμό της μόλις 100 ευρώ και ηλεκτρονικά κατέθεσε στους λογαριασμούς των υπολοίπων τριών ατόμων το υπόλοιπο ποσό. Μέσα από τα ηλεκτρονικά ίχνη, αστυνομικοί ταυτοποίησαν τους δράστες.

Ενας εξ αυτών φαίνεται να έχει έδρα την Αρτα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και σε συνεργασία με αστυνομικούς της Αρτας συνελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες. Το ζευγάρι πρωταγωνιστές της απάτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στον Βόλο πριν προλάβει να χρησιμοποιήσει τη «λεία» του. Οι δράστες επέστρεψαν τα χρήματα στον βενζινοπώλη, ο οποίος μετά από αυτό δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι σε περιπτώσεις επιστροφής των χρημάτων και εφόσον το θύμα δεν επιθυμεί τη δίωξη των δραστών εκείνοι αφήνονται ελεύθεροι.

Και άλλη υπόθεση απάτης

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ  και έμπορος του Βόλου, έπεσε και αυτός θύμα εξαπάτησης για παραγγελία προϊόντων και του πήραν 2.000 ευρώ… Η απάτη έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Του είπαν πως κατέθεσαν 2.000 ευρώ, αντί 200 που ήταν το αντίτιμο της αγοράς και ζήτησαν να τους επιστρέψει τα 1800 ευρώ, όπως και έκανε, μέσω όμως άλλης τράπεζας απ’ αυτή που είχε τον λογαριασμό του. Ο απατεώνας παρουσιάστηκε με το όνομα γνωστού φαρμακοποιού του Βόλου…

Ο έμπορος, που κατέθεσε σχετική μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη, ζήτησε από την τράπεζα να του γνωστοποιήσει τα στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού, όπου κατέβαλε τα χρήματα, αλλά αυτή αρνήθηκε, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα…

Ο ίδιος ερεύνησε πάντως την υπόθεση και έμαθε πως οι κάτοχοι του λογαριασμού όπου κατέθεσε τα χρήματα, ήταν τρεις στον Πειραιά, που μάλιστα έκαναν ανάληψη μέσω ΑΤΜ και έχουν καταγραφεί και από τις κάμερες ασφαλείας του τραπεζικού καταστήματος.

Ο έμπορος επισημαίνει προς τους επιχειρηματίες να προσέχουν τα αντίτυπα των εμβασμάτων που προσκομίζουν οι αγοραστές υπηρεσιών ή προϊόντων, να εξακριβώνουν ότι κατατέθηκαν τα χρήματα, όσες ημέρες κι αν χρειαστεί γι’ αυτό και μετά να προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Τονίζει τέλος ότι οι τράπεζες δεν βοηθούν στην κατεύθυνση εξιχνίασης των εν λόγω απατών.