Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 23:36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS από τον ΟΗΕ για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα -«Κίνδυνος πανικού και νέων τραυματισμών»






Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, ειδικά μετά τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ έκανε σήμερα, Παρασκευή, λόγο για θλιβερές συνθήκες και μεγάλα κενά τόσο στη χώρα μας όσο και στην Τουρκία, ενώ ζήτησε να υπάρξουν εχέγγυα πριν ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τη γείτονα.

Μάλιστα, τόνισε πως στα hotspots και στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα «ο κίνδυνος να υπάρξει πανικός και να σημειωθούν και νέοι τραυματισμοί είναι ορατός», επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα μας, ειδικά όσον αφορά στις υπηρεσίες ασύλου.

Επίσης, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητεί πρόσβαση και ελέγχους στην Τουρκία για τους πρόσφυγες-μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους διεθνείς οργανισμούς και να αποτραπεί ο κίνδυνος απέλασής τους από την Τουρκία.

«Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων σοβαρών κενών που υπάρχουν και στις δύο χώρες», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες η κυρία Φλέμινγκ.

Τέλος, το Reuters σημειώνει πως οι συνθήκες στη Λέσβο και στη Σάμο καθώς και στον Πειραιά και στην Ειδομένη επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

 

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

 

Την ίδια στιγμή, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία επικαλείται το BBC, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσει παρανόμως χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως, από τα μέσα Ιανουαρίου και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περίπου 100 Σύροι στέλνονται καθημερινά πίσω στην πατρίδα τους όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Η Τουρκία αρνείται ότι στέλνει πίσω στη Συρία πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως η έρευνα που διεξήγαγε στη νότια Τουρκία δείχνει πως οι αρχές θέτουν υπό κράτηση και απελαύνουν ομάδες περίπου 100 Σύρων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, σχεδόν καθημερινά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, απαγορεύεται ρητά σ’ ένα κράτος να απελαύνει ανθρώπους σε εμπόλεμη ζώνη. Η Αμνηστία αναφέρει πως σε μια περίπτωση υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Συρία τρία μικρά παιδιά χωρίς τους γονείς τους. Σε μια άλλη εξαναγκάσθηκε να επιστρέψει μια έγκυος οκτώ μηνών.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί απ’ αυτούς που επιστρέφουν φαίνεται ότι είναι πρόσφυγες οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί. Ωστόσο έχουν επίσης τεκμηριωθεί περιπτώσεις καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων που στέλνονται πίσω στη χώρα τους χωρίς να έχουν μαζί τους τα χαρτιά τους.

“Η απανθρωπιά και η κλίμακα των επιστροφών προκαλεί σοκ. Η Τουρκία θα πρέπει να τις σταματήσει αμέσως”, λέει ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. “Στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι ηγέτες της ΕΕ εσκεμμένα αγνόησαν το απλούστερο των πραγμάτων: η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους σύρους πρόσφυγες και γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής μέρα με τη μέρα”, δήλωσε ο Νταλχούιζεν.

“Οι μεγάλης κλίμακας επιστροφές σύρων προσφύγων που έχουμε τεκμηριώσει υπογραμμίζουν τα μοιραία ελαττώματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (…) που αψηφά το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ακόμη ο αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Αντί να ασκεί πίεση στην Τουρκία για να βελτιώσει την προστασία που προσφέρει στους σύρους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα η ΕΕ δίνει κίνητρα για το αντίθετο”.

Σε ρεπορτάζ του BBC τον Ιανουάριο είχαν αποκαλυφθεί κατηγορίες ότι η Τουρκία θέτει υπό κράτηση πρόσφυγες και στη συνέχεια τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στη Συρία. Ένας πρόσφυγας είπε στο BBC πως φρουροί τον οδήγησαν μαζί με άλλους στα συριακά σύνορα και τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα χαρτί με τη φράση “Θέλω να επιστρέψω στη Συρία”.

Πηγή: iefimerida.gr