1 2
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024 21:16
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,92% στις εκλογές του ΤΕΕ: Η πέμπτη θέση, η Νέα Αριστερά και ο «απόστρατος» Τσίπρας


Συναγερμός έχει σημάνει στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ώρες, καθώς τα νωπά αποτελέσματα από τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ήχησαν ως προειδοποιητικές σειρήνες για την Κουμουνδούρου, η οποία κατέγραψε ιστορικά χαμηλά ποσοστά στην κάλπη των μηχανικών, τρεις εβδομάδες μόλις πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πέμπτη θέση, μονοψήφιο ποσοστό

Δεν είναι μόνο η επανεκλογή της σημερινής «γαλάζιας» διοίκησης υπό τον Γιώργο Στασινό με ποσοστό 40,96%, έχοντας δηλαδή αυξήσει τις δυνάμεις της από το 2019, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η συνδικαλιστική παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» κατετάγη πέμπτη και με μονοψήφιο ποσοστό 5.92%, αφήνοντας στη λήθη υψηλότερες επιδόσεις, όπως το 9.2%, το 2016.

Την ίδια στιγμή, αυξημένες δυνάμεις καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, φλερτάροντας ανοιχτά με τη δεύτερη θέση και ποσοστό 19,57%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση βίωσε ρεκόρ αρνητικών ψήφων, μολονότι τόσο ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, όσο και πρωτοκλασάτοι Υπουργοί της διακυβέρνησής του, όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Χρήστος Σπίρτζης, είναι κατ’ επάγγελμα μηχανικοί.

Η… ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο ΤΕΕ έφτασε σε τέτοιο σημείο που η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά να απαντά χθες σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα πως «χρειάζεται μεγαλύτερη και συστηματικότερη δουλειά και διεργασίες με το συνδικαλιστικό τομέα χρειάζεται μεγαλύτερη γείωση με την κοινωνία, με τα συνδικάτα», τη στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός στήριζε με κάθε μέσο την συγκεκριμένη παράταξη, δίνοντας επίσημα γραμμή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Χέρι χέρι με την Νέα Αριστερά

Το επίσημο χρίσμα, αλλά και η ένθερμη υποστήριξη της Κουμουνδούρου στην συνδικαλιστική παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» κατέληξαν σε μονοψήφιο ποσοστό και παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχήμα περιελάβανε και διπλωματούχους μηχανικούς της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι, δηλαδή, κατέβηκαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές του κλάδου, παρά τα περί «αποστατών», διάσπασης και «πουμαρό» που έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης εναντίον των πρώην συντρόφων του.

Παρόλα αυτά, η κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς στις εκλογές του ΤΕΕ αποδείχτηκε ναυάγιο για την Κουμουνδούρου τρεις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές, ιδίως όταν πρόκειται για έναν από τους πολυπληθέστερους επιστημονικούς συλλόγους στη χώρα, που αριθμεί περί τα 120.000-130.000 μέλη και τα αποτελέσματα των εκλογών του συνιστούν, κατά παράδοση, ακτινογραφία της τάσης στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Χωρίς πρόσωπα αναφοράς

Επιπλέον, το μονοψήφιο ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβληματίζει και στελέχη στην περίμετρο των Κασσελίστας, καθώς ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να διεισδύει πειστικά στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, με τους διπλωματούχους μηχανικούς να αποτελούν ένα από τα πιο επιδραστικά, σε κοινωνική κλίμακα, επαγγέλματα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στελέχη με μεγάλη επιρροή στο χώρο, όπως ο πρώην Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης βρίσκονται «με ενάμιση πόδι έξω» από το κόμμα, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας που δημιουργούν κλίμα «προγραφών», είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το νήμα ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κλάδο των διπλωματούχων μηχανικών, καθώς απουσίασαν, καθώς φαίνεται, οι συνδετικοί κρίκοι, αλλά και πρόσωπα με αυξημένη αξιοπιστία στο χώρο.

Ρήξη με τις… δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο ΤΕΕ, που άγγιξαν το 5,92% πόρρω απέχουν από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και την αίσθηση αισιοδοξίας, που μεταδίδεται σε όλους τους τόνους από την Κουμουνδούρου, σε σημείο που ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης να δηλώνει χθες, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Down Town πως «είναι εφικτό ακόμα και να κόψουμε το νήμα πρώτοι».

Ο… «απόστρατος» Τσίπρας

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κασσελάκης αναγνώρισε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ως «δουλευταρά» και «πολύ εργατικό», ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αντέκρουσε τις αιτιάσεις πως ο Αλέξης Τσίπρας του «τράβηξε το χαλί», εξηγώντας, ωστόσο, για τον προκάτοχό του πως «ήθελε να πει την άποψη του για το κόμμα το οποίο είχε στην ουσία φτιάξει ο ίδιος. Και τα μέλη εξέφρασαν τη δική τους άποψη». Ερωτηθείς, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης για τον εάν ο κ. Τσίπρας έχει πολιτικές φιλοδοξίες, «όχι, όχι. Είναι βουλευτής και πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ρόλος του στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για μένα. Καμία φορά αστειεύομαι με τον Αλέξη. Του λέω: «Εγώ είμαι στην Κοζάνη, εσύ είσαι στη Λωζάνη», ανέφερε κατηγορηματικά ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτοντας τον κ. Τσίπρα σε καθεστώς… αναγκαστικής «αποστρατείας», γεγονός που σχολιάστηκε εντόνως στους εσωκομματικούς κύκλους.

Η… «αποστρατεία» Τσίπρα δεν θεωρείται από ορισμένα στελέχη και ασύνδετη με τις πυκνές αναφορές του κ. Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες περί αλλαγών και Καταστατικού συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος χθες, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 θα ανοίξουν οι δομές του Κόμματος, «έτσι ώστε όλος ο προοδευτικός κόσμος να μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα και να χτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», χωρίς να αποκλείεται το κύμα των σαρωτικών αλλαγών να συμπεριλάβει και το όνομα του κόμματος.