Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026 07:22
Κόσμος

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη, «παραδοθείτε ή πεθάνετε» λέει ο Τραμπ – Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη με κατοίκους της πόλης να τους περιγράφουν ως τους ισχυρότερους μέχρι σήμερα






– Ο Τραμπ έστειλε μήνυμα στους Φρουρούς της Επανάστασης, στον στρατό και την αστυνομία του Ιράν «παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»

– Παράλληλα άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα τέλους του πολέμου λέγοντας «δεν έχω χρονικό περιορισμό για οτιδήποτε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν «εγγυημένο θάνατο», μιλώντας στον Λευκό Οίκο κατά την υποδοχή της Ίντερ Μαϊάμι.

Είπε επίσης ότι είναι «πολύ αργά» για το Ιράν να διαπραγματευτεί και κάλεσε τους διπλωμάτες του σε όλο τον κόσμο να αποστατήσουν και να σταθούν «στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

«Καλώ για άλλη μια φορά όλα τα μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, του στρατού και της αστυνομίας να παραδώσουν τα όπλα τους. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστείτε τον ιρανικό λαό και να βοηθήσετε να ανακτήσετε τη χώρα σας Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, θα έχετε την ευκαιρία να ανακτήσετε τη χώρα σας. Αποδεχτείτε την ασυλία, θα σας δώσουμε ασυλία. Θα είστε απόλυτα ασφαλείς με πλήρη ασυλία ή θα αντιμετωπίσετε σίγουρα τον θάνατο, και δεν θέλω να το δω αυτό».

Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράν έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ για να «κλείσει μια συμφωνία» με σκοπό τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης. «Τηλεφωνούν και λένε “πώς μπορούμε να κλείσουμε μια συμφωνία;”. Εγώ απάντησα “αργήσατε λίγο” και θέλουμε να πολεμήσουμε τώρα περισσότερο από ό,τι αυτοί».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ιρανικός ναυτικός στόλος «έχει εξαφανιστεί» και ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν «24 πλοία σε τρεις ημέρες», προσθέτοντας: «Δεν έχουν αεροπορία, δεν έχουν αεροπορική άμυνα.

Οι ΗΠΑ χτύπησαν πλοίο μεταφοράς ιρανικών drone

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε ιρανικό πλοίο-φορέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία ανέφερε ότι το σκάφος βρίσκεται πλέον στις φλόγες

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ιρανικό πλοίο μεταφοράς drones, το οποίο περιγράφηκε ως σκάφος μεγέθους αντίστοιχου με αεροπλανοφόρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν διστάζουν να ολοκληρώσουν την αποστολή βύθισης ολόκληρου του ιρανικού ναυτικού», ανέφερε η ανάρτηση.

Τραμπ: Δεν έχω χρονικά όρια για τον πόλεμο με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη είπε ότι δεν έχει «χρονικά όρια» για τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν.

«Δεν έχω χρονικά όρια για τίποτα», δήλωσε ο Πρόεδρος στο περιοδικό Time σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τετάρτη. «Θέλω να το τελειώσω».

Περιγράφοντας τους στόχους των ΗΠΑ είπε για το Ιράν: «Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα. Αυτά είναι τα νούμερο ένα, δύο και τρία. Νούμερο τέσσερα, όχι βαλλιστικά πυραύλους». Ένας άλλος στόχος, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι η τοποθέτηση «κάποιου λογικού και υγιούς» στην ηγεσία του Ιράν.

Ο πρόεδρος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Αμερικανοί πρέπει να ανησυχούν για αντίποινα χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Νομίζω. Αλλά νομίζω ότι ανησυχούν για αυτό συνεχώς. Εμείς το σκεφτόμαστε συνεχώς. Το σχεδιάζουμε. Αλλά ναι, ξέρετε, περιμένουμε κάποια πράγματα. Όπως είπα, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν. Όταν πηγαίνεις στον πόλεμο, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν».

Βίντεο από την επίθεση του Ιράν στο Μπαχρέιν

Το Ιράν εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο κύριο διυλιστήριο της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας BAPCO του Μπαχρέιν και σε άλλες κοντινές εγκαταστάσεις υποδομής.

Εκρήξεις στη μαρίνα του Άμπου Ντάμπι

Βίντεο κατέγραψαν την Πέμπτη μαύρο καπνό πάνω από την παγκοσμίου φήμης Yas Marina στο Αμπού Ντάμπι, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και drones κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Εκρήξεις στο Άμπου Ντάμπι

Εκρήξεις συγκλόνισαν το Αμπού Ντάμπι το βράδυ της Πέμπτης -οι κάτοικοι άκουσαν δυνατούς θορύβους και έλαβαν ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για απειλή πυραύλων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έστειλε προειδοποιήσεις σε όλα τα εμιράτα (συμπεριλαμβανομένων του Ντουμπάι και του Φουτζαΐρα): να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή μέρη και να αποφύγουν τις ανοιχτές περιοχές.