Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023 10:53
Κόσμος

Σενάρια για βέτο Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Το νέο παζάρι της Άγκυρας;


Στη διατήρηση των διεθνών ισορροπιών είναι επικεντρωμένα τα βλέμματα τα τελευταία 24ωρα, μετά και τις συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και το μπαράζ δηλώσεων που αυτές έχουν προκαλέσει.

Τις τελευταίες μάλιστα ώρες, στην Τουρκία επικρατεί προβληματισμός εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.

Όπως διευκρίνισε ωστόσο, τίποτα τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή και όλα βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι όταν έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ είπε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης.

Στη σκιά των ρωσικών απειλών

Tην ίδια ώρα, κύμα ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι απειλές που εξαπέλυσε την Πέμπτη η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες εντός των ημερών υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται χωρίς να υπάρχει μάλιστα κάποια προοπτική για ειρήνευση.

Tην Πέμπτη, ειδικότερα, σε νέες απειλές προχώρησε η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας με φόντο την πρόθεση των δύο αυτών χωρών να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε σε περίπτωση που προχωρήσει η ένταξη στο Βορειοατλανικό Σύμφωνο τότε αυτομάτως οι δύο χώρες θα μετατραπούν σε πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». «Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Μια ανάσα από ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία, ακολουθεί η Σουηδία

Η πρώτη αντίδραση της ρωσικής πλευράς μετά την είδηση πως Φινλανδία και Σουηδία πλησιάζουν περισσότερο την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ήρθε από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ  που μίλησε και πάλι για πυρηνικό πόλεμο, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram ειδικότερα έγραψε: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” τους.

2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».