Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 04:56
Ελλάδα

Σε συναγερμό οι Αρχές: Ψάχνουν τη γιάφκα των τρομοκρατών και τους προμηθευτές όπλων για το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο


«Στην αρχή» βρίσκονται οι έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύο – Δεκάδες άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη Συναγωγή και το εστιατόριο στου Ψυρρή – Ευχαριστίες σε Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές Ασφαλείας μετά την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος στο εβραϊκό εστιατόριο- Συναγωγή στου Ψυρρή που σχεδίασαν να εκτελέσουν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν και απολογούνται αύριο ενώπιον του ανακριτή. Τόσο η ΕΥΠ, όσο και η Αντιτρομοκρατική επισημαίνουν ότι η έρευνα για την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ενώ εκκρεμούν απαντήσεις από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια όπου έχουν μεταφερθεί κινητά τηλέφωνα και άλλο υλικό.

Οι Αρχές αναζητούν τους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι δύο συλληφθέντες, αλλά και το δίκτυο για την προμήθεια των όπλων που θα χρησιμοποιούσαν για την εκτέλεση του σχεδίου αιματοκυλίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ελεγχθεί ένα διαμέρισμα, το οποίο φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι δύο Πακιστανοί.

Η σύλληψη των δύο Πακιστανών, ηλικίας 27 και 29 ετών στην περιοχή της Ομόνοιας, επισπεύσθηκε όταν οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι Αρχές έδειξαν ότι το χτύπημα «τύπου Μπατακλάν» θα γινόταν κατά τις μέρες του εβραϊκού Πάσχα, στο διάστημα, δηλαδή από τις 5 έως τις 13 Απριλίου. Τα «πλοκάμια» του τρομοκρατικού δικτύου, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί- είναι γνωστός στις Αρχές ο «καθοδηγητής» και χρηματοδότης των δύο συλληφθέντων, στους οποίους είχε υποσχεθεί αμοιβή 15.000 ευρώ για κάθε άνθρωπο που θα σκότωναν στο εστιατόριο- συναγωγή, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι επισκέπτονται τουλάχιστον 70 με 80 άτομα καθημερινά, ενώ την περίοδο της εορτής ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος. Οι ελληνικές αρχές έφτασαν στην αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος μετά από πληροφορία που έλαβαν από τη Μοσάντ, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας. Ηδη, για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, τις ελληνικές αρχές έχουν ευχαριστήσει και συγχαρεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν, μέσω twitter.

Σήμερα, με ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, που με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής».

Ραβίνος: Στέκι εκατοντάδων πολιτών το εστιατόριο
Στέκι εκατοντάδων πολιτών είναι το εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας που μπήκε στο στόχαστρο δύο Πακιστών οι οποίοι συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα.

Ραβίνος, που βρέθηκε το πρωί στο συγκεκριμένο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, προκειμένου να προσευχηθεί, τόνισε στην ΕΡΤ ότι σε καθημερινή βάση γύρω στα 70 με 80 άτομα επισκέπτονται το εστιατόριο, στον επάνω όροφο του οποίου λειτουργεί συναγωγή, κάτι που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι χθες που ήρθα εδώ να προσευχηθώ απειλούταν η ζωή μου»

Δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος με όσα αποκαλύφθηκαν, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνομωσύνη του στις ελληνικές Αρχές για τη σύλληψη των δύο Πακιστών.

«Άνθρωποι σε όλον το κόσμο έχουν πληροφορηθεί τι συνέβη εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή των Ισραηλινών αυτοί οι δύο φριχτοί άνθρωποι που ήθελαν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι χθες που ήρθα εδώ να προσευχηθώ απειλούταν η ζωή μου» είπε.