Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 07:47
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαφάρι» της εφορίας για κομπίνες στα ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες






Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων έχουν µπει χιλιάδες ΙΧ που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόµους µε πινακίδες Βουλγαρίας, όπως αποκάλυψε το Εθνος της Τετάρτης (3/4). Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση αποδύθηκε το 2018 σε ένα µπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασµών ακινήτων εναντίον των φορολογουµένων που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την Εφορία.

Ο απολογισµός της ΑΑ∆Ε για το 2018 είναι αποκαλυπτικός για τους ειδικούς ελέγχους αλλά και το ανέβασµα στροφών της φορολογικής διοίκησης στην προσπάθειά της να φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταµεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ για να αντιµετωπίσει το φαινόµενο της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόµους οχηµάτων κυρίως µεγάλου κυβισµού από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που καταφεύγουν σε αυτήν την πρακτική προκειµένου να γλιτώσουν από τα τεκµήρια, τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ειδικότερα, σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών αλλά και τις υπηρεσίες µεταφορών της Βουλγαρίας, καταγράφηκαν 9.500 οχήµατα, τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες, αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα αποταξινόµησαν. Στη συνέχεια τα ίδια οχήµατα ταξινοµήθηκαν στη Βουλγαρία, δηλαδή απέκτησαν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία µε τις Αρχές της Βουλγαρίας, προκειµένου να λάβει τα στοιχεία των κατόχων των οχηµάτων και να διαπιστώσει αν είναι οι ίδιοι που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια πρόκειται να προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστώσει αν οι κάτοχοί τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή η µεταφορά της ταξινόµησης του οχήµατος στη Βουλγαρία δεν σηµαίνει τίποτα, καθώς η φορολογική διοίκηση θα χρεώσει στους κατόχους τους το ετήσιο τεκµήριο διαβίωσης και τυχόν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ελεγχος επιχειρήσεων

Παράλληλα, από τον απολογισµό της ΑΑ∆Ε προκύπτει ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και σε άλλα πεδία, όπως για παράδειγµα εκπονήθηκε σχέδιο δράσης και πραγµατοποιήθηκε στόχευση επιχειρήσεων που έχουν µεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία. Επιπλέον, παρασχέθηκαν οδηγίες και πληροφορίες στις Εφορίες σχετικά µε τον έλεγχο επιχειρήσεων ελληνικών συµφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και παρουσιάζουν ασυνήθιστη επιχειρηµατική συµπεριφορά, κατόπιν εφαρµογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η ελληνική φορολογική νοµοθεσία προβλέπει ότι όταν η ουσιαστική άσκηση διοίκησης µιας επιχείρησης γίνεται από την Ελλάδα, τότε ακόµη και αν εδρεύει στο εξωτερικό, θεωρείται ελληνικής φορολογικής έδρας και τα κέρδη της φορολογούνται στην Ελλάδα. Επιπλέον, η φορολογική διοίκηση προχώρησε στην επιβολή κατασχέσεων εναντίον 816.721 φορολογουµένων.

Ο αριθµός αυτός είναι κατά πολύ µειωµένος σε σχέση µε το 2017, αλλά αποδεικνύεται ότι οι κατασχέσεις είναι πολύ πιο αποτελεσµατικές, καθώς απέφεραν στα κρατικά ταµεία αυξηµένο ποσό κατά 8% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Η φορολογική διοίκηση εντατικοποίησε και τη στόχευση της ακίνητης περιουσίας των φορολογουµένων που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την Εφορία. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 2018 οι εγγραφές υποθηκών στα ακίνητα οφειλετών για χρέη στην Εφορία διπλασιάστηκαν φτάνοντας στις 8.350 έναντι 4.222 του 2017 (αύξηση 97,8% σε έναν χρόνο).

Θα πρέπει να σηµειωθεί, ωστόσο, ότι η εγγραφή υποθήκης είναι το βασικό µέτρο διασφάλισης της οφειλής του Δηµοσίου και όχι αναγκαστικής είσπραξης. Για την είσπραξη θα πρέπει η αρµόδια υπηρεσία της ΑΑ∆Ε να προχωρήσει στην έκδοση προγράµµατος πλειστηριασµού για την αναγκαστική εκποίηση του ακινήτου. Το 2018 η ΑΑ∆Ε προχώρησε σε 15.884 προγράµµατα πλειστηριασµού (-13,6% σε σχέση µε τα 18.792 προγράµµατα το 2017).

Παρά το στενό µαρκάρισµα των οφειλετών του ∆ηµοσίου από τη φορολογική διοίκηση µόνο ένα µικρό µέρος των συνολικών οφειλών έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής εξόφλησης, όπως είναι η πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων. Το υπόλοιπο που έχει ρυθµιστεί είναι µόλις 3,699 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσµο υπόλοιπο των 104,365 δισ. ευρώ κατά την 1η/1/2019. ∆ηλαδή σε ρύθµιση βρίσκεται µόλις 3,5% των οφειλών και εκτός ρύθµισης το 96,5%.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της θέσπισης νέας ρύθµισης για τους οφειλέτες, όπως είναι η ρύθµιση των 120 δόσεων. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το πραγµατικό («αποτελεσµατικό») χρέος -αφαιρουµένων των χαρακτηρισµένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών- έφτανε την 1η/1/2019 στα 86,255,9 δισ. ευρώ. Και από αυτά τα 104,365 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσµων χρεών, εισπράξιµα θεωρούνται µόλις 8,464 δισ. ευρώ

 

 

Πηγή: ethnos.gr