Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025 10:28
ΜαγνησίαΤοπικά

Ρακοπόταμος – Κεραμίδι: Η ιστορία του δρόμου στη Θεσσαλία που έγινε διάσημος μετά την κατάρρευσή του – «Πόλεμος» για τις ευθύνες






Κανείς από όσους οραματίστηκαν τον δρόμο Ρακοποτάμου – Πηλίου πριν από το 2000, δεν μπορούσε να πιστέψει πως στις μέρες μας, θα μπορούσε να γίνει σημαντικό θέμα στα δελτία ειδήσεων και στα δημοσιογραφικά Μέσα των Αθηνών. Αυτός ο δρόμος έχει πραγματικά μεγάλη ιστορία την οποία θα περιγράψουμε παρακάτω.

Ο δρόμος Ρακοποτάμου – Κεραμιδίου είναι το πρώτο τμήμα ενός έργου που όραμα του είχε να ενώσει τα παράλια της Λάρισας με το Πήλιο. Όμως πριν από την παράδοση του τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα μεγάλο κομμάτι του στον 12ο χλμ κατέρρευσε πριν εγκαινιαστεί. Μάλιστα ο νέος αυτός δρόμος έχει φθορές ήδη και σε άλλα τμήματά του, καθώς η περιοχή είναι μεν μοναδικής ομορφιάς, αλλά παρουσιάζει κατολισθήσεις.

Μετά την κατάρρευση του δρόμου ηεισαγγελία Λάρισας ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα και παρήγγειλε την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση.

Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε και μια κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του προηγούμενου Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που είχε ξεκινήσει το έργο. Ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «Δεν είχε καμία σχέση η αρχική μελέτη με τον δρόμο που τελικά κατασκευάστηκε. Το έργο το παρέλαβα στο 80% . Αυτός ο δρόμος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ». Με τον κ. Αγοραστό να απαντά πως «όλοι οι δρόμοι όταν γίνεται αναβάθμιση από κάπου περνάνε. Ο συγκεκριμένος δρόμος ξεκίνησε το 2008 και το 2016 ολοκληρώθηκε η μελέτη. Το 2010 το δασαρχείο και το Υπουργείο περιβάλλοντος υπέδειξε την χάραξη αυτή».

Προφανώς τις απαντήσεις για το τι συνέβη θα τις δώσει η δικαιοσύνη.

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία!

Αλήθεια ποιος είναι αυτός ο δρόμος που εδώ και λίγες ημέρες έγινε… διάσημος μετά την κατάρευση του; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ίσως χρειάζεται να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω. Τότε την δεκαετία του 1990 αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις για την δημιουργία ενός επαρχιακού δικτύου για την ένωση των παραλιών της Λάρισας με το Πήλιο , μεταξύ αιρετών της Μαγνησίας και της Λάρισας . Φυσικά τότε καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες . ” Τότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ένωση των παραλίων της Λάρισας με το Πήλιο, αλλά τότε καταγράφονται και οι πρώτες διαφωνίες από την Μαγνησία για την δημιουργία του δρόμου, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα χαθεί τουρισμός από το Πήλιο κάτι που δεν υφίστατο” , θυμάται ο τότε νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός .

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι τουρίστες της Βόρειας Ελλάδας μέσω της ΠΑΘΕ θα περνούσαν από τα παράλια της Λάρισας και στην συνέχεια μέσω του δρόμου του Ρακοποτάμου θα κατέληγαν στο Πουρί του Πηλίου ώστε οι επισκέπτες να έφταναν πιο γρήγορα στο βορειονατολικό Πήλιο. Παρά τις διαφωνίες φαίνεται πως Λάρισα και Μαγνησία μετά το 2000 συμφωνούν . “Είχαμε συμφωνήσει με τον τότε νομάρχη Μαγνησίας Γιάννη Πρίντζο για να προχωρήσει το έργο . Είχαμε βρει έναν κοινό τόπο παρά τις αρχικές διαφωνίες ” περιγράφει στο Πρώτο Θέμα ο κ. Κατσαρός.

Τα χρόνια εκείνα ξεκινά η αναβάθμιση του δρόμου των παραλίων της Λάρισας και γίνονται οι παρακάμψεις των οικισμών. Βέβαια με τα μπρος- πίσω , χρειάζεται να φτάσουμε στο 2008 ώστε η κρατική Περιφέρεια τότε να ξεκινήσει την μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε το 2016. Δημοπρατήθηκε το 2020 απο τον Κώστα Αγοραστό και θα παραδιδόταν τον ερχόμενο Ιούλιο αλλά πρόλαβε να καταρρεύσει πριν εγκαινιαστεί.

Το τμήμα Ρακοπόταμος – Κεραμίδι είναι η πρώτη φάση του έργου με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ και για να γίνει ένωση με το Πήλιο θα πρέπει να υπάρξει νέα μελέτη για το τμήμα Καμάρι – Πουρί που εκτιμάται πως θα κοστίσει άλλα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια. Χρήματα που δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

 

 

Πηγή: protothema.gr